Преди обед днес, на разклона за село Симеоновец, автопатрул на Районнното управление в Септември е засякъл микробус с чужда регистрация.

След кратко преследване бусът бил спрян и при извършената проверка униформените установили в него общо 17 чужди граждани, без документи за самоличност. 13 от тях са се определили като афганистанци, а останалите четирима като иракчани, съобщи МВР.

За срок до 24 часа е задържан водачът на микробуса. Работата по случая продължава от служители на групата "Миграция" към ОДМВР- Пазарджик.

По-рано през деня в хода на специализирана полицейска операция служители на Главната дирекция "Гранична полиция" заловиха седем мигранти, опитали да влязат нелегално в страната, съобщиха от МВР.

В действията в зоната на отговорност на РДГП - Елхово, е участвал и хеликоптер от Специализирания отряд за въздушно наблюдение. Заловените са петима мъже и две жени, самоопределящи се като сирийци. Те опитали да влязат на българска територия в района на р. Тунджа, въпреки пълноводието.

Това наложило спасителна операция с екипи на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" от Ямбол. Задържани са още каналджията, иракски гражданин, който водел групата и двама българи, които я чакали на наша територия.

Случаят е докладван на Районната прокуратура в Елхово. Образувани са 3 досъдебни производства - по чл. 279 - на нелегалните мигранти, по чл. 280 - на иракчанина и по чл. 281 - на българските граждани. Действията по разследването продължават.