Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви по-рано днес председателят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио.

"Медицинският съвет към Министерския съвет има намерение да се саморазпусне. Смятаме, че сме си свършили работата, като създадохме доклад - наръчник за медиците, как да действат при лечението на COVID-19. Ще продължим да изпълняваме дълга си на лекари-специалисти и да консултираме колегите на първата линия. Ще работим обаче на доброволни начала без институционална шапка", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред "Монитор".

Ще обсъдим и решим въпроса утре, в неделя, когато имаме online заседание, каза и д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и също член на Медицинския съвет.

Структурата от специалисти беше създадена преди две седмици, като целта беше да подготви пълен набор документация за всичко в областта на терапията на COVID-19, която е проверена към момента, за да е в услуга на лекуващите лекари и те да не се подвеждат по непотвърдени методи. В петък Съветът обяви, че е издал наръчник от 400 страници с медицински насоки към специалистите.

Преди дни между Медицинския съвет и Националния оперативен щаб възникна напрежение относно масовото тестване на населението. Инфекционистът д-р Атанас Мангъров настоя за повсеместен скрининг с бързи тестове. От Оперативния щаб обаче заявиха, че тези тестове дават подвеждащи резултати и посочиха конкретни примери. Те поясниха, че към момента единствено надежден е т.нар. PCR тест, с който работят лабораториите за потвърждаване на инфекцията в цял свят.

В резултат министър-председателят Бойко Борисов призова д-р Мангъров да не настоява повече за скрининга с бързите тестове.

Спор имаше и за носенето на защитни маски. Стигна се дотам, че премиерът лично разкритикува инфекциониста доц. Мангъров за позицията му, че от маските няма особен смисъл. Тази визия противоречеше на заповедта на здравния министър маски да се носят на публични открити и закрити места. Заповедта само няколко часа по-късно бе отменена.

Към момента премиерът Борисов не е разписвал заповед за разпускане на Медицинския съвет.