Млад мъж от с. Гьоврен, който е работил в заведение в Пампорово, е с положителна проба за коронавирус, настанен е с пневмония в Инфекциозното отделение на смолянската болница, съобщиха от РЗИ- Смолян. По-късно в МБАЛ- Смолян са приети съпругата му и негов колега, работил в същото заведение в Пампорово. Резултатите от техните проби за COVID-19 все още не са известни. Барманът от Пампорово е втората положителна проба от Смолян, която бе оповестена вчера.

Третият случай на коронавирус е един от мъжете, който е бил в контакт с първия заразен с COVID-19 в областта и се намира под задължителна карантина в къща в Смолян. Пациентът е на 43 г., снощи вече е получил симптоми на респираторна инфекция. Дадено му е указание да се свърже с личния лекар и ще бъде лекуван вкъщи, уточняват от РЗИ.

Работилият на Пампорово барман вече е в подобрено състояние. Проучват се всички контактни с него лица, така че да бъдат поставени под задължителна карантина. Вторият мъж, който е работил в същото заведение в курорта е приет в МБАЛ - Смолян със симптоми на дихателна инфекция.

Само тежките случаи ще бъдат насочвани за хоспитализация в Инфекциозното отделение, а леките подлежат на домашно лечение, заявиха от здравната инспекция. Инфекциозното отделение разполага с 20 легла, а болницата има възможност да разкрие още до 60 допълнителни места.

В РЗИ продължават да постъпват данни за завръщащи се от европейски държави жители на областта. Над 100 са хората, които подлежат на задължителна карантина, а само вчера са получени 50 анкетни карти. Пристигащите са главно от Англия, Германия, Испания.

Лекарят от Девин, който е прегледал пациента с коронавирус от Гьоврен е изолиран в дома си под карантина, заявиха от РЗИ.