Грубо посегателство над културното наследство. В навечерието на коледните празници в основите на моста на Колю Фичето - един от символите на Дряново, са излети близо 20 кубика бетон. Това компрометира паметника на културата и сериозно уврежда конструкцията му, твърдят общински съветници в сигнал, изпратен до Нова телевизия.

"Мостът на Колю Фичето - тук е извършен един вандализъм. Той е паметник на културата. Без никакво разрешение, без никаква разгласа е извършен ремонт, който аз бих определил като вандализъм. Не може по такъв начин да се извършва ремонтът на паметник от местно, бих казал дори от национално значение. Научих за ремонта от социалните мрежи. Нямам информация за извършителите към този момент, но предполагам кои са. За това сезирах компетентните органи. На общинска сесия попитахме кмета, но той отговори, че не знае за извършителя на ремонта", заяви председателят на Общинския съвет в- Дряново Галин Герганов.

"Политически абсурд" - така пък кметът на Дряново Трифон Панчев коментира случая и поясни, че на 6 юни бил пратен сигнал как мостът "се държи на един камък". Тогава Панчев още не е кмет. По думите му имало ремонт "на своя глава" от "фирма", като "господата" т.е. общинските съветници твърдели, че било "коледно чудо":

"Аз бих го нарекъл политически абсурд поради следната фактология. Юни месец е получен официален сигнал до общината от гражданин, който е снимал как мостът се държи на един камък. Буквално ако придойде по-голяма река, мостът ще изчезне. През юли предишният кмет е отговорил писмено, че в най-скоро време, когато реката падне, ще започне незабавен ремонт. В общината няма нито договор, нито обществена поръчка. Питах главен архитект, питах и инженера. Най-вероятно фирмата, която е извършила ремонта, го е направила на своя глава в желанието си да запази моста. Въпросът е, че не знаем кога се е случило това", обясни кметът Трифон Панчев.

Според местния жител Емил Стоулиев, живеещ до моста, ремонтът е извършен по инициатива на частен дарител, за да бъде спасен от разрушаване. А от общинския съвет попитали каква марка бил бетонът, дали не е опасен.

"Мостът беше тръгнал да се събаря. Дойде фирма от Трявна. Това нещо е дарение от някакъв човек от Дряново. По негова инициатива се прави. Всичко това се прави, за да не може мостът да се събори. Имаше опасност. Камъните са извадени, едвам се държеше", каза още Евтим Костулиев.

Стана ясно и, че не е имало сигнал до министъра на културата за ремонта. Сега се правел подробен констативен протокол, ще има и проверка какво е направено. Нямало обаче вариант ремонтът да се официализира постфактум. Съответно прокуратурата също ще трябва да се намеси.