Компанията Perpetual Guardian от Нова Зеландия завърши успешно свой експеримент с въвеждане на 4-дневна работна седмица, пише "Гардиън". 24- служители на компанията са работили по 4 дни през март и април, но са получавали пълните си заплати. В резултат 78% от тях декларират, че с повечето свободно време са успели да подобрят баланса между работата и личния си живот.

Според професор Харод Хаар от университета в Оуклънд, експериментът е показал, че служителите се представят по-добре на работното си място, увеличава се удовлетворението им от работата и живота и се наслаждават на повечето свободно време.

Според шефа на компанията Андрю Барнс повечето свободно време ще мотивира служителите да се съсредоточат в работата си и да постигнат по-добри резултати, докато са в офиса. А когато са свободни, ще управляват много по-ефективно живота си в личен план. Той възнамерява да представи пред акционерите на компанията идеята си и резултатите от експеримента и да въведе 4-дневна работна седмица за по.-дълъг период.