Бейсим Басри Шукри, който бе издигнат от ДПС, е задържан по образуваното на 23 февруари досъдебно производство по повод на стрелбата по тримата горски стражари в ДЛС "Воден", предаде БТА.

В границите на резервата "Воден" трима лесничеи засекли мъж, който се бил качил на дърво, и го предупредили, че са служители на реда. Мъжът наблюдавал заложен от него капан за дивеч. На призива да слезе обаче той стрелял с "Калашников" по пазачите, а после гръмнал повторно и докато бягал, съобщи Дарик.

Свидетели, близки до кмета, посочиха като извършител Шенол Хълми Бекир, обясни днес говорителят на прокуратурата Милена Пенчикова, цитирана от БТА.
Бекир, който е шофьор в община Исперих, е обвинен в опит за убийство на длъжностни лица и в създаване на пречки да изпълняват служебните си задължения.
Събраните впоследствие доказателства сочат, че не той е извършител и затова мъжът е освободен срещу гаранция от 2500 лв., добави Пенчикова.

Още когато стана ясен случая, бе съобщено, че Бекир имал ключове от ловната хижа в село Йонково, която се стопанисва от бащата на кмета Шукри. Бекир взел автомата от касата.
Кметът на Исперих обясни пред репортери, че оръжието, с което е стреляно по лесничеите, е негово. То не било откраднато от Бекир, а само ползвано от него, припомня "Дневник".

Вчера обаче общинският кмет е привикан в прокуратурата за обяснения и там му е повдигнато обвинение. Очаква се днес следобед да му бъде поискана постоянна мярка задържане под стража.

Това е вторият случай на бракониерство в резервата "Воден" за година, при който е замесено името на Бейсим Басри Шукри. Миналото лято при нощна гонка охраната засече неговия джип, но пред полицията кметът обясни, че шофьорът му ползва возилото без негово разрешение.