Макар и да е лошо времето спасителите са на път за Лагер 3. Бурен вятър и лошо време са спрели операцията по издирването на Боян Петров днес. Те планират на 13 май, когато времето е малко по-добро, да започнат спасителна операция и издирване от Лагер 3 (7300 м) до връх Шиша Пангма. Два хеликоптера от Непал вече са пристигнали и изчакват на около 25 км от върха.

Това заяви по време на брифинг посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу във връзка със спасителната акция на българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност.

"В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души. Около 25 от тях са спасители. Останалите се медицински и логистични екипи. Спасителите се делят на три групи, а спасителният екип е ръководен от известен китайки алпинист", посочи Хайджоу и показа и снимки от базовия лагер към 14 часа. Ръководителят на екипа е началник на Бюрото за спорт в Тибетски автономен район. "Той е като главнокомандващ на първата фронтова линия", поясни Джан Хайджоу. Той обясни, че в състава на спасителния екип са включени изключително подготвени алпинисти с много изкачвания на високи върхове, включително и на връх Шиша Пангма.

От информацията, дадена от посланика на Китай, става ясно, че спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група, в чийто състав влизат 12 спасители, вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 ( 7300 м). В момента спасителите не могат да провеждат операция на височина над 7300 м, а причината за това е лошото време.

Джан Хайджоу подчерта, че климатичните условия в района са неблагоприятни. Времето е облачно, духа северозападен, чиято скорост

достига 16 м/с., а температурата варира от минус 12 до минус 26 градуса. Според прогнозата на 12 май метеорологичните условия също ще бъдат благоприятни, но на 13 май ще има кратък прозорец, в който времето ще се подобри.

На 11 май времето е облачно, има северозападен вятър със скорост 10-16 м/сек., а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре на 12 май времето ще е облачно с кратковременни снеговалежи, северен вятър със скорост 12-26 м/сек. Температурата ще е между минус 12 и минус 25 градуса.

Според прогнозата на 13 май може би ще има съвсем кратко време, когато ще е по-хубаво времето", каза още посланикът.

"На 13 май, когато времето е малко по-добро, ще започнат спасителни операции и издирване от Лагер 3 на 7300 м нагоре към върха", каза посланик Джан Хайджоу.

 "Два хеликоптера от Непал в момента вече са пристигнали и остават в очакване на 3700 м надморска височина.

Намират се на около 25 км от върха. Вчера специално за хеликоптерите китайската страна направи нещо като паркинг специално за хеликоптерите, като временно летище.

 И представителите от ВВС на Китай вече са пристигнали там за всички логистични услуги с цел хеликоптерите да бъдат приведени в отлично състояние. Точно поради времето в момента хеликоптерите не могат да излетят и остават в очакване на 3700 м височина. И когато времето е подходящо те ще летят около лагерите в рамките на 10 км.