Синът на Симеон Сакскобургготски - Кирил Преславски, участва в международната конференция на тема: "От комунизъм към капитализъм: Има ли край на прехода в Източна Европа?", съобщава сайтът на фамилия Сакскобургготски -  Кingsimeon.bg. 

Конференцията се е провела на емблематичената дата 9 септември 2018 г. в Oxford and Cambridge Club в Лондон.

Организатор е Сдружението на младите българи в чужбина, родени след 1981 г. - "Милениум Клуб България". Клубът е сдружение на млади българи, родени след 01.01.1981 г., намерили своята професионална и/или академична реализация в чужбина, което беше учредено в двореца "Врана" на 28.03.2016 г.

Визията на членовете на клуба е да бъдат патриоти без граници; да постигат целите си с воля, упорство и мисъл; да не забравят корените си и да бъдат единни. Целта е "да се даде възможност на българите в чужбина да работят за развитието на Родината и да създадат мост между тях и българската държавна администрация, бизнес, медии и общественост". Мрежата на клуба съдържа понастоящем учредени комитети в София, Лондон, Париж, Милано, Виена, Франкфурт, Единбург и Ню Йорк.

Освен Княз Кирил Преславски, в дискусията са се включили Д-р Василис Монастириотис (London School of Economics and Political Science), Д-р Шон Хенли (University College London), Д-р Кирил Дрезов (Keele University), Калоян Паргов - председател на БСП-София, преподаватели от реномирани университети в областта на социологията и политологията, икономически експерти и политици.

Гост на конференцията беше и Борис - първороден син на починалия през 2015 г. Кардам и внук на Симеон Сакскобургготски.

Председателят на "Милениум Клуб България" Румен Чолаков отговори на въпроса къде вижда България след половин век: "След 40-50 години виждам България като регион от федерация на Обединена Европа, например Съединени европейски щати. Подобна на САЩ или дори по-добра структура е пътят напред, тъй като единственото бъдеще пред Европа е обединението."

В заключителния панел от дискусията Кирил Преславски подчерта, че по негово мнение България се справи нелошо с прехода, отчитайки историческата тежест от предходни режими на управление.

Кампанията за края на прехода ще продължи с конференция в София на 10 ноември 2018 г. на тема: "Ако днес е краят на прехода, какво следва напред?". На нея ще бъдат представени приоритетите и целите пред България за следващите 25 години през очите на младите българи.