Учениците от 8-ми до 12-и клас могат да се тестват с тестове за възрастни. Разполагаме с тях и можем да ги доставим по отделните области, имам достатъчно количество за 2 месеца напред, можем да ги доставим веднага и много по-бързо, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров по повод забавяне на щадящите тестове за децата.

Дали да отпаднат изцяло тестовете, както предлага министърът на образованието, трябва да реши министърът на здравеопазването. Предложението обаче трябва да бъде одобрено от експертите в здравното министерство, които да потвърдят, че това не създава риск за учениците, педагозите и за разпространение на коронавируса, каза Кацаров.

Закупуването и осигуряването на тестовете за учениците не влиза изначално в задълженията на Министерството на здравеопазването, добави министърът.

По думите му не се налага да се тестват всички деца в страната, а само тези, които са в рисковите зони. В 21 области учениците могат да ходят на училище без да се тестват, като обучението е на ротационен принцип. В една област е присъствено. Проблем остава сама в 7 области.

По думите му при щадящите тестове за малките ученици има забавяне, тъй като се намират на различни митници в Европа. Поръчани са 2,7 милиона теста със срок на доставка 9-и декември, тоест общо са договорени 4 милиона и 800 хиляди теста щадящи теста, от които са доставени на Министерството на образованието милион и половина и 200 хиляди са налични в склада, каза още Стойчо Кацаров.

Според него тези тестове биха били достатъчни да осигурят тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари.

Относно детската ваксина на "Пфайзер" Кацаров посочи, че става дума за нова опаковка

"Пфайзер" ще започне разпространението на детската ваксина не по-рано от 15 декември, а у нас това ще може да се случи в началото на следващата година. Това е записано в договора с компанията за 2022 г., стана ясно още от думите на Кацаров.

Здравният министър присъства днес на откриването на изцяло ремонтирания 12-и етаж на Послеродово отделение на СБАЛАГ "Майчин дом" в София.

Реновираното отделение ще приема новородените бебета от 6 декември.

"Няколко десетилетия не се беше случвало такъв голям ремонт в болницата, бъдещите майки ще се радват на европейски условия, за да си тръгнат усмихнати със своите рожби", каза проф. Иван Костов, директор на "Майчин дом".

Ремонтът е извършен изцяло със средства от Министерството на здравеопазването в размер на 1.6 млн. лв.

Отделението разполага с 21 стаи с общо 40 легла, 7 от стаите са свръхлуксозни, с телевизор, хладилник, всяка една от стаите е с отделен санитарен възел, всички стаи имат боксове за новородени за денонощен контакт между майката и бебето, има и специална стая за кърмене.

"Ковид е сериозен проблем, но извън него има и други неща, тук има добри специалисти и са създадени перфектни условия", заяви здравният министър.

Цялостен ремонт нa тази част от болницата се прави за първи път от 1976 година насам.

"Майчин дом" пое основната тежест при бременни с Ковид в страната, до момента през болницата са минали около 300 жени с Ковид, имаме около 100 раждания, отделени са потоците, нямаме смесване от заразени с Ковид и здравите жени и бебета, нямаме вътреболнична инфекция, в болницата е създадена идеална организация", допълни проф. Иван Костов.