Взривното устройство е било открито в автобус, който е транспортирал група израелски туристи от турската граница за български ски курорт, се казва в репортажа, предаде БГНЕС.

Български военни са разположени в няколко ски курорта, посещавани от израелски туристи, след като е била открита бомбата.

Военни коментатори на телевизията заявиха, че предотвратеният бомбен атентат може да е свързан с четвъртата годишнина от ликвидирането на командира на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Имад Мугния. Той беше убит през 2008 г. в Сирия при нападение срещу неговия автомобил. "Хизбула" обвинява израелското разузнаване "Мосад" за убийството на Мугния.

Според радио „Гласът на Израел” обаче в багажа не са били открити взривни вещества. Смята се, че пакетите са били на контрабандисти.

Още в края на миналата седмица бе съобщено за намерен подозрителен пакет в автобус, превозвал израелски туристи от Турция за София, е станал причина Тел Авив да поиска повишаване на мерките за сигурност.

Първоначалната информация за подготвян атентат срещу израелски граждани в България се появи миналия четвъртък. Тогава авторитетният вестник "Аарец" съобщи, че Израел е помолил няколко европейски страни да засилят мерките си за сигурност около туристическите групи от страната в своите ски курорти и хотели, позовавайки се на опасенията за терористични нападения в българската столица София.

Отговарящият за сигурността в министерството на транспорта Дани Шенар заяви пред изданието, че е помолил европейските служби за сигурност  "да засилят сигурността на групите от израелски туристи в различни курорти, като ски курорти и хотели".
"Официално попитах за усилване на мерките за сигурност, защото се опасявам от инциденти", каза той. "Помолил съм службите за сигурност в Европа да придружават израелските групи и да претърсват с полицейски кучета", добави Шенар.

Българските специални служби съобщиха незабавно, че не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната. От МТИТС пък увериха, че не са предприемали никакви допълнителни мерки за сигурността на летище София, защото нямат информация за готвено нападение.

Шиитската групировка "Хизбула" е представена в ливанския парламент, но също така фигурира и в списъка с терористични организации на САЩ. Организацията, чийто лидер е шейх Хасан Насрала, е поемала отговорност за редица атентати и отвличания.