Изпитът се проведе в изпитния център на ИА "Автомобилна администрация" и продължи 40 минути. На него присъства минисърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде БТА.

Той обяви резултата по новата систима като добър.
"Аз лично съм доволен от това, което се случва. За пореден път продължаваме борбата с корупционните практики", каза министърът и припомни, че почти от една година вече практическите изпити се следят от камери в автомобилите.
Освен че проследяват целия изпит, те засичат и реалното време за кормуване.

"С въвеждането на тази система успяваме да елиминираме субективния фактор на листовките. С използването на таблетите, които ще заместят хартиения носител на теоретичниите изпити след Нова година, до голяма степен ще бъдат покрити всички изизсквания, гарантиращи прозрачност и коректност на системата", коментира още Московски.

На въпрос къде да се подготвят курсистите по новата система той посъветва на първо място това да бъдат школите, където са се записали, а те от своя страна да бъдат по-активната страна, за да преминават успешно изпитите.
Министърът отхвърли и възможността за наизустяване на листовките, каквито съмнения се изказаха, защото верните отговори са повече от един и решаването им изисква логическо мислене.

"Системата с електронните листовки е част от голяма обществена поръчка и няма да се отпускат допълнително средства за нея", уточни Ивайло Московски.

Въпросите в изпитните тестове са намалени от 60 на 45, като се въвеждат повече от един верен отговор, предаде Дарик радио. Към всеки въпрос ще има легенда с информация колко са верните отговори. Решените листовки веднага ще се проверяват от мобилното изпитно устройство, което ги регистрира в системата. Кандидатите ще могат да се запознаят с резултатите на място и имат възможност да ги видят на интернет сайта https://avtoizpit.com, като въведат номера от предоставения им ваучер.

По-късно днес КРОСС съобщи, че в Хасково например кандидатите са се представили още по-зле - на изпита са се явили 46 души, но само 11 от тях го издържаха.