Деветдневната ваканция по случай свещения мюсюлмански празник Курбан байрам, която започва днес в Турция, предизвика интензивен трафик на граничните пунктове към България и европейските страни.

От една страна хиляди изселници се отправиха към България, за да посетят родните си места. Изселниците предпочитат да колят животните според традицията на Курбан байрам в България и да си донесат месото тук. Една от причините е, че в България месото е по-евтино, а също така това е възможност да навестят близките си и да прекарат заедно празника.

Тези дни започна и завръщането от ваканцията в Турция на турците, живеещи в европейските държави. Основният маршрут минава през граничните пунктове на границата с България. По тази причина километрични опашки са се натрупали на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново, съобщиха от турските митници.

През последните 24 часа през Капъкуле са преминали 4277 коли с 21 921 пътници. Всичките 10 гишета работят без прекъсване, твърдят от митницата. При все това опашката от чакащи автомобили на този пункт е около 3 км, а изчакването на границата отнема по няколко часа.

Относително по-малки са опашките на Хамзабейли и Дерекьой, но и там се чака на опашка.

Изнервени и уморени от чакането в лятната жега пътници недоволстват от работата на митническите служби. Някои от тях обвиняват митническите служители на Капитан Андреево и Лесово, че опашките се дължат на бавната им работа.

"На митницата на Малко Търново, откъдето минахме преди два дни не продаваха винетки. Служителите казаха, че се свършили. От Малко Търново до Бургас по бензиностанциите на пътя също нямаха винетки, добре, че не ни спряха," оплаква се Шевки Мукадес, който със семейството си отивал при близки в Бургаско, съобщи БТА.

От митницата на Капъкуле предупредиха, че в края на идната седмица ще започне завръщането на изселниците в Турция. На онези, които ще внасят месо в страната, бе напомнено, че разрешеното количество за внос на месо и месни продукти е до 5 кг на човек, но трябва да бъде в хигиенична опаковка според стандартните изисквания, които са посочени на сайта на турската митница.