Проверката срещу него е започнала в началото на 2013 г. след уведомление, че е осъден за недекларирани доходи и неплатени данъци за 2008 г. за близо 90 хил. лева, съобщиха от комисията.     

Установеното от инспекторите разминаване между доходите на Йорданов и придобитото от него имущество за последните 10 години е над 1 млн. лв.

По искане на комисията Окръжният съд в Търговище е допуснал обезпечение на пет коли, дялове в две фирми и над 200 имота на Йорданов в Търговище и Велико Търново. Това са предимно земеделски земи на обща площ над 1000 дка, които в по-голямата си част са придобити на името на юридическо лице, на което Йорданов е едноличен собственик.

Установени са и множество преводи в евро на средства в банкови сметки, без да има декларирани доходи.

През септември 2012 г. Районната прокуратура в Шумен повдигна обвинения срещу Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови.
Едното обвинение бе за религиозна омраза, другото - за образуване на политическа организация на религиозна основа - партия "Отоман".

На 1 септември 2010 г. двамата братя бяха осъдени от Районния съд в Попово за организиране на партия на религиозна основа и за митинг-събрание за учредяването на партията Мюсюлман-демократичен съюз.

Юзеир Юзеиров бе арестуван пред ЦИК, където се опитваше да подаде документи за кандидатурата на брат му Али Юзеиров за президент.
Оказа се, че срещу него има обвинение за финансова измама и е арестуван по искане на прокуратурата, защото нееднократно не се е явявал на призовките.
Той бе обвинен за пране на 350 000 лева.

Братята станаха известни с построяването на паметник на незнайния турски воин в родното им село Славяново, Търговище, който бе съборен с прокурорско разпореждане.