По-големият брат - Юзеирq е осъден на 1 г. условно лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок по две обвинения - за организиране на партия на религиозна основа и за провеждане на митинг-събрание за учредяването на партията Мюсюлман-демократичен съюз, съобщи районният прокурор на Попово Стефан Христов, предаде БГНЕС. 

По третото обвинение - за едро хулиганство заради строителството на паметника на Незнайния турски воин в с. Славяново, който бе съборен, Юзеиров бе оправдан.

Брат му Али Юзеиров получи глоба от 4000 лв. по първото обвинение за организиране на партия на религиозна основа.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Окръжен съд – Търговище.

По различни причини делото срещу двамата бе отлагано три пъти. Днес на процеса присъства само Али Юзеиров, защото брат му бе арестуван в Белгия за влязла в сила присъда от май 2009 г. в град Хаселт, която трябва да излежи в тамошен затвор. Юзеиров ще бъде лишен от свобода за 7 месеца за фалшификация на документи. През 2008 г. срещу него е постановена и друга присъда – за незаконно наемане на работници.

Преди време Али Юзеиров заяви, че ако успее да учреди нова партия - ОТОМАН (Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък), смята да се кандидатира за президент.