От иззетите 8149 бутилки са по 700 милилитра и 120 по 3 литра, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Киселите продукти не са опасни за хората, но представената информация на етикета подвежда потребителите.

БАБХ извършва тематични проверки на обекти за производство и предлагане на оцет и заместителите му  по време на сезона за приготвяне на зимнина.

Извършени са общо 1259 проверки, 29 са в производствени предприятия, 95 в складове за търговия на едро и 1135 в обекти за търговия на дребно, в това число и големи търговски вериги и квартални магазини на територията на цялата страна.

При една от проверките, на производител на кисел продукт е издадено предписание за преетикетиране на 4320 бутилки от 700 милилитра и 120 от 3 литра. Те са били със заблуждаваща етикетировка „Подкислител с аромат на ябълка“, с картинно изображение на зелена ябълка, което е в разрез със законодателството и подвежда потребителя.

Останалите спрени от реализация количества са на различни производители, а несъответствията са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения, картинни изображения и текстове, с които потребителите се поставят в заблуда.

Инспекторите са констатирали несъответствие, при което винен оцет е етикетиран с обозначение „100 % натурален“ и киселинността не е посочена с процентното количество на оцетната киселина, а е посочена в „Алк. % vol“.

По този начин се подвеждат потребителите, като не се посочва коректна информация за киселинността на продукта.

Установено е и нарушение в етикетирането на кисел продукт, с вложен серен диоксид, с непосочени съставки и недопустима претенция за наличие на витамин С „Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С“.

При предлаганите видове заместители на оцета (произведени с разредена оцетна киселина Е260), не са констатирани случаи на продукти с вложени неразрешени съставки и добавки в храните.

Полезно за потребителя:


За продукти с наименование „Винен оцет“, следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното.

За тези с наименования „Ябълков оцет“, „Плодов оцет“, да са произведени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес.

Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 % (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л. ).

На плодовите оцети - минимум 4,5 %.

Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет.