След като в петък вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че се обсъжда армията да се включи в охраната на границата, заедно с МВР, той призна, че ситуацията в района е обезпокоителна заради нарастващия бежански поток.

"Ще започнат от утре. Ние ще участваме с приблизително 25 военнослужещи на този етап. Сутринта си прегледах доклада и разбирам, че се касае за близо 4 хиляди бежанци, които са в района на Гърция и Македония и в един момент ситуацията наистина може да бъде твърде обезпокоителна. Затова ние ще вземем превантивни мерки. Ще бъдем там, ще бъдем на разположение толкова, колкото е необходимо", каза още Ненчев, цитиран от БНР.

България ще помогне на Македония за справяне с бежанския проблем, но контролът върху границите е наше задължение, заяви междувременно пред журналисти в рамките на годишната посланическа конференция в Скопие външният министър Даниел Митов, предаде „Фокус“.

Очевидно е, че бежанският натиск става все по-голям. Той засяга всички ни и трябва да се изработи единен подход. Сътрудничеството на митническите ни служби трябва да е на необходимото ниво. Засилен е контролът и по българо-турската граница и по другите гранични пунктове. Когато има криза, нормално е България усилено да контролира територията си като една суверенна държава“, категоричен бе той.

Митов уточни, че страната ни ще подкрепи Македония в търсенето на логистична и финансова помощ от ЕС за справяне с бежанския натиск.

При нас също има хиляди бежанци и ние сме част от разговора как солидарността на ЕС да се прояви на практика. Ние сме една от първите държави, които поемат бежанци. Те не са малко и не мога да се съглася с твърдението, че бежанците не са третирани добре от граничните полицаи или в бежанските центрове в България. Това е по-скоро в сферата на спекулациите“, каза още министърът.

Междувременно стана ясно, че македонското правителство е решило да строи втори перон на гарата в Гевгелия, за да бъде поет притокът от имигранти, които влизат от Гърция.

АНКЕТА: Кой да охранява границата?