От 100 до 500 лева да стане глобата за неправилно изпреварване, предвиждат измененията, които бяха обсъдени днес на заседание на междуведомствената комисия за безопасност по пътищата, предаде Дарик радио.

Предлага се още да бъде намалена границата за алкохолно съдържание в кръвта на новите водачи, която сега е еднаква с тази на останалите - 0,5 промила. Тя ще стане 0,2 промила.

Ще бъдат завишени  и санкциите за шофиране след употреба на алкохол
В момента наказанието е от 1 до 12 месеца лишаване от свидетелство за правоуправление и глоба от 200 до 500 лв. за алкохол над 0,5 до 1,2 промила.
С промените, ако пробата покаже от 0,2 до 0.5 промила (за новите шофьори), глобата ще е 150 лева, а водачът ще остава без книжка за 1 месец. Ако пробата е до 0.8 промила, глобата ще е 400 лева и от 2 до 5 месеца без шофьорска книжка. За алкохол до 1 промил - санкцията става 600 лева и до 10 месеца без книжка, а до 1.2 промила - наказанието ще 800 лева плюс 1 година без право за шофиране.
Над 1,2 промила алкохол законът предвижда наказателна отговорност.

На шофьор без книжка ще бъде налагана глоба от 300 до 800 лв. От 200 до 600 лева и лишаване от правоуправление за срок от 2 месеца ще бъде санкцията за водач, лишен от правоуправление по административен или съдебен ред, или който не притежава свидетелство за управление от съответната категория. За управление на автомобила с отнета книжката, глобата ще е от 200 до 500 лева.
От 300 до 1000 лева ще бъде санкциониран пък собственик, длъжностно лице или водач, който предоставя колата си на човек, който няма книжка, употребил е алкохол или наркотици.

Превишението на скоростта с над 21 км/час ще се санкционира с още по 40 лв. за всеки превозван пътник, предаде БТА. С глоба от 100 до 500 лв. и отнемане на книжката за 1 месец ще е всеки, който изпреварва на забранени места или в завои. Контролните точки, отнети с наказателните постановления ще се възстановяват не след две години от последното постановление, а след една, предвиждат още промените.
Предвижда се новите водачи в първите шест месеца да шофират с придружител, притежаващ книжка поне от 4 г. Автомобилът пък трябва да е със стикер, обозначаващ ползването му от млад шофьор.

За пръв път ще се въведе ред за нарушения, заснети с камери. На шофьора или управителя на фирмата-собственик на служебна кола, ще бъде изпратено предложение за доброволно заплащане. Срокът ще е един месец. Ако нарушението не е било извършено от тях, те трябва да попълнят декларация кой е шофирал. Това трябва да стане до седмица. При заплащане на глобата няма да се отнемат контролни точки, като няма да има и лишаване от правоуправление. Всеки месец, посочен в закона за този тип нарушение, ще се заплаща със сумата от 100 лв.

Парите от нарушителите пък да отиват във фонд за ремонт на инфраструктурата, предложи лично вътрешният министър Цветан Цветанов, който участва в заседанието. Той уточни, че е изпратено писмо до шефа на Национална агенция „Пътна инфраструктура" да бъдат запълнени дупките по част от пътищата за летния сезон.

Само преди дни обаче, от пътната агенция заявиха, че поради липса на пари се спира ремонтът на по-голямата част от пътищата в страната. Статистиката сочи, че от началото на годината до 11 юли при пътни инциденти са загинали 372 души. Добрата новина е, че това е с 13,6% по-малко от същия период на миналата година.

Междувременно от БЧК съобщиха, че заедно с Турския червен полумесец  са осигурила 24-часово дежурство на медицински екип на ГКПП-Капитан Андреево. От турска страна са дали оборудване, къщички и палатки за пункта, а от БЧК - линейка. На пункта ще има има мотоциклети, които ще минават между колоните с автомобили и ще раздават вода.

Актуализирано към 17.55 ч.