Сигнал за преобърнат горящ влак вдигна на крак пожарната в Монтана.

Към 22 ч. вчера на телефон 112 е подадена информация за товарен влак, който се е преобърнал на гарата в монтанското село Медковец и се е запалил.

Към мястото са насочени две пожарни и две коли на Гражданска защита. При пристигането си спасителните екипи установяват, че горят сухи треви.

Пожарникарите са локализирали огъня, спасени са две сгради. Спасена е стара необитавана мелница. Малко по-късно пожарът е овладян и загасен.

Подателят на сигнала с невярна информация е установен.

"Влак не е имало и току-що мина пътническият влак и тук въобще не е имало обърнал се влак. Някой е подал анонимен сигнал за такъв влак. Явно търсят някаква сензация и интрига да има. От другата страна има къщи, в които живеят хора. Колеги са ги евакуирали за малко, но пожарната първо там отиде да спаси къщите, защото тревата и да изгори не е важно. По-важно е човешкият живот", каза ръководителят на Доброволно формирование - с. Медковец Добромир Велчев.

Истински пожар обаче избухна в центъра на Велико Търново. 

Инцидентът е станал около 21 часа. По неофициална, потвърдена информация двама възрастни мъже са предизвикали запалване на домашна посуда, докато са приготвяли вечерята си на терасата.

След като са видели пламъците, съседи са се притекли на помощ, но едва са убедили мъжете да напуснат горящия апартамент, тъй като те държали да спасят вещите си, трупани и с години.

Снимка: Нова телевизия

Обитателите на дома са били откарани за преглед в Спешна помощ, тъй като са вдишали от дима.

Пламъците са били своевременно потушени от пожарникарите.