Това става ясно от решение на Върховния касационен съд, който върна делото за трети път на по-долната инстанция. То не подлежи на обжалване, съобщиха на сайта на ВКС.

Новата експертиза ще трябва отново да търси отговор на въпроса какво е причинило смъртта на Димитров. Тя трябва да бъде извършена от не по-малко от седем членове, като специалистите да бъдат от медицински заведения, различни от тези, в които работят участвалите при изготвяне на представените вече в различните фази на наказателното производство експертизи.

"Противоречието е между две групи компетентни специалисти в областта на медицината и отстраняването на това противоречие е възможно само от също такива специалисти. Решаването на въпроса за причините за настъпване на смъртта е основен въпрос, който следва да бъде решен по делото и от отговора на който зависи решаването на другите съществени въпроси – дали има извършено престъпление, подсъдимите автори ли са и каква следва да бъде правната квалификация. Противоречието е могло да се отстрани само по пътя на специалните знания, каквито съдът не притежава”, пишат в мотивите си върховните съдии.

Според тричленния състав, във връзка с установяване на обективната истина, съдът е длъжен да вземе предвид и да обсъди всички доказателствени източници, в които се съдържат данни за поведението на подсъдимите. Да се обсъдят действията им дали са в съответствие с предписаните в нормативната база правомощия, когато изпълняват задължения във връзка с провеждането на полицейска операция и при задържане на лица.

Установяването на причината за смъртта е в пряка зависимост от поведението на подсъдимите и затова не могат да се пренебрегват обстоятелства и да се определят като неотносими данните за установени нарушения при изпълнение на професионалните им задължения” – категорични са върховните съдии.


Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект". Близките твърдят, че той е пребит до смърт от служители на МВР, докато е бил с белезници. Повод за акцията е постъпила оперативна информация, че Чората държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Пред съда като обвиняеми за причиняване на смъртта му застанаха майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинков. След три осъдителни присъди, през юни 2011 г. Върховният касационен съд ги призна за невинни и ги оправда напълно.

През миналата година обаче Върховният касационен съд възобнови делото по искане на главния прокурор Сотир Цацаров въз основа на решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото „Димитрови и други срещу България”.

Делото в Европейския съд бе заведено от близките на Чората. Според съдебното решение българската държава е нарушила членовете от Европейската конвенция за правата на човека - право на живот (чл.2) и забраната за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа.

Според решението родителите на Чората, жена му и синът му, които заведоха делото, получиха 50 000 евро за неимуществени вреди, 17 000 лв. за разноски пред българските съдилища, както 5000 евро и 818 лв. за разходи в производството пред Европейския съд.