Здравният министър определи местата за масова имунизация. Ваксини срещу коронавирус ще се поставят в 318 пункта в цялата страна, които ще са разположени в болници, поликлиники и здравни инспекции, съобщи Нова телевизия.

Имунизационният кабинет на Националната онкологична болница е един от стотиците ваксинационни пунктовете, определени със заповед на здравния министър. Всички желаещи, включително и хората от приоритетните групи, ще могат да се ваксинират както в него, така и на останалите места. В зависимост от броя на желаещите ще се променя и броят на пунктовете.

Като служител в хоспис Славея Христова попада в приоритетните групи за ваксинация срещу коронавирус. Вярва, че това е начинът да защити себе си и околните. Славея се ваксинира в Националната онкологична болница. Имунизационният кабинет на болницата работи още от началото на година и скоро ще е достъпен и за хората извън рисковите групи.

"Ние трябва да се лишим от двама души - лекар и медицинска сестра. Правим го с радост, защото в тази държава има приоритети и борбата с този вирус в момента е приоритет", заяви д-р Стефан Константинов - директор на УСБАЛ по онкология. Той уверява, че онкоболните пациенти трябва да бъдат спокойни. "Ние предварително знаем коя група ще ваксинираме, избягваме струпвания, хората влизат с маски, така че няма риск за нашите болни", категоричен е той.

Готовност да ваксинират желаещите имат и в една от монтанските болници. Кабинетът е оборудван с всичко необходимо, ясни са и екипите, които ще работят в него.

"Предварително сме подали към РЗИ името на лекаря, сестрата и анестезиолога, които ще работят тук. Средно между 60 и 80 човека могат да минат на ден през нашия имунизационен кабинет", каза Владимир Минчев от МБАЛ "Свети Георги" - Монтана.

За да се улесни логистиката, всеки, който иска да се ваксинира, ще може да се запише в електроннен регистър и да посочи дали иска да се имунизира при личния лекар или в някой от пунктовете в страната. Онлайн платформата трябва да заработи в началото на март.

Списъкът с всички имунизационни пунктове можете да видите ТУК>>

Съвсем скоро локациите ще да бъдат достъпни и в Google Maps.

Как и къде да се имунизират неосигурените и хората с прекъснати здравни права? 

Хората с прекъснати здравноосигурителни права не могат да се ваксинират при личния лекар, а трябва да търсят помощ в РЗИ, каза днес пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-шеф на Българския лекарски съюз. Те вече наближават 700 000 души, без да се броят тези, които се върнаха от чужбина покрай пандемията.

"Ние процедираме със здравноосигурените лица, тъй като, за да отчетем ваксината, пациентите трябва да са осигурени", обясни Брънзалов. Такива са условията и при поставяне на ваксина в болнично заведение, което също разчита на пари от НЗОК. Така за неосигурените остава единствената възможност да се обърнат към РЗИ, посочи зам.-шефът на лекарския съюз.