Още през 2012 г. е разписан специален механизъм за противодействие на училищното насилие и тормоз. В него има всички стъпки, които могат и трябва да се предприемат в подобни случаи. Това обясни пред Нова телевизия Ева Жечева, директор на Дирекция "Права на детето" към омбудсмана.

Темата за насилието в училище отново излезе на дневен ред, след като в интернет изтече видео, на което се вижда как преподавател в Ловеч удря с юмруци момиче със специални образователни потребности. Възпитателят беше арестуван за кратко и освободен. А прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда.

Според Жечева при случай на дете със специални образователни потребности, което влиза в конфликт с другите деца, трябва да се направи оценка на риска.

"Момичето има проблеми със своето поведение. Явно никой в училището не е оценил достатъчно риска. Има координационен съвет, който трябва да бъде създаден, да познава поведението на всяко дете, но няма такъв", заяви Жечева.

"В страните от Обединеното кралство съществува политика за физическа намеса в такива ситуации с много висока степен на риск, когато детето не реагира на думите, то е изпаднало в състояние на силен афект. Той трябва да се намеси и с физически контакт. В тези страни съществува и много добра система за обучение на педагогическите специалисти, които работят с такива деца", заяви д-р Цветослав Николов, преподавател в Софийския университет, експерт по агресия при децата.

Според него има специални силови техники, с които детето да бъде прихванато и да бъде отдалечено от обекта на агресия. Във Франция възпитателите били обучавани именно на такива техники.

Той определи като неприемливо поведението на преподавателя "да сипе юмруци", но същевременно е трябвало да се намеси.