Арестуваха възпитател, който бие деца в ловешко училище. Видеоклип от скандалната случка се появи вчера в социалните мрежи. На тях се вижда как две момичета се бият в клас, а възпитателят се намесва да ги спре, но всъщност удря с юмруци едно от децата. Включва се и втори преподавател. Всичко това става в основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в ловешкия квартал "Гозница", съобщава NOVA.

Клипът е от 8 март, но едва сега вижда бял свят. Схватката на пода се случва преди началото на следобедната занималня. Крясъците от стаята чува секретарката, която вика за помощ двама възпитатели.

Докато Мирослав Димитров брани трети ученик-агресор, колегата му Георги Димитров разтървава момичетата със сила.

"Най-малкото нещо, което можеше да се случи, е на едното момиче да остане скалпа в ръцете на другото, най-малкото. Ако аз не бях задържал едричкото момче, можеше да се случи и нещо по-страшно", коментира Мирослав Димитров пред bTV.

Ръководството на училището е било информирано за конфликта между учениците още в същия ден, но за похватите на учителя разбира от видеото.

Едно от битите момичета е със специални образователни потребности. Вчера в училището влязоха представители на Детска педагогическа стая и Регионалното управление на образованието в Ловеч. Учителят, употребил юмруци, е застрашен най-малко от дисциплинарно уволнение.

"Барбара се прибра следобед в петък и обясни, че е бита от господина. Аз не повярвах защото обикновено е виновна тя. Все казват, че е луда, биела се е с децата. Не е луда, но е с малко нерви, като всяко едно дете. Изисква да й се обръща малко повече внимание. Много пъти са ми казвали, че е агресивна, а аз не вярвам, че тя е такава", коментира майката на Барбара - Севда Димитрова.

"Беше образувана проверка незабавно, след като бяхме уведомени за деянието. Лицето, което участва и се вижда в клипа, е задържан в Районното. Установени са лицата, участващи в клипа. От тях също се свалят сведения и до обяд ще бъдат предадени на Районната прокуратура в Ловеч", каза директорът на ОД на МВР-Ловеч Милен Миленов.

Конфликтът започва заради момче. Инцидентът е станал по време на занималня, не е имало учители в стаята. Били са само три деца. "Започнаха да се карат с мен. Аз исках да забравим това и да изляза. Едното момче не ми позволи. Хвана ме и започна да ме удря. Започнах и аз да го удрям. Дойде и момичето, после и възпитателят", казва Барбара.

По думите й момичета щели да се оправят и сами, но се е намесил възпитателят.

"Когато те се закачат и аз скачам да се бия. Той ни удряше по главата. Другото момиче излезе от стаята, а той продължи да ме бие докато не припаднах", казва още Барбара.

Откакто са я ударили се оплаква от болки в главата.

Родителите на Франческа - другото момиче от клипа, което е влязло в конфликт с Барбара, ще търсят правата си в съда.

"Няма да си преместя детето, тъй като то учи осем години в това училище и се чувства добре тук. Но срещу родителите на детето, което е заснело клипа, ще повдигна обвинение", категорична е майката на Франческа Лиляна Тодорова.

Седмокласникът, заснел видеото, също ще бъде разпитван.

"Разговарях с родителите на децата. Това, което е станало е сбиване за около 3-4 минути, децата са разтървани. Това получих като информация. Аз не съм присъствала. Разбрах вчера от клипа, който ми донесе потърпевшото дете. Не съм снимала клипа аз, за да го крия. Веднага се извикаха родителите", заяви Валя Тодорова - директор на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч.

По думите й на 8-и март, когато е станал инцидентът, никой не е докладвал на директора.

"Инцидентите с Барбара са чести и сметнах, че това е поредната дрязга. Служителят ще си понесе пълната отговорност за деянието, аз ще взема мерки", коментира още Тодорова.

"Всеки ще си носи понесе своята отговорност за това, което е станало", заяви и началникът на РУ на образованието в Ловеч Еленко Начев.