Амфетамините държат по 2-3 дни, а това прави много опасно поведението на човек при шофиране. Този вид дрога е много достъпна. Това обяви пред Нова тв специалистът по наркомании д-р Александър Канчелов.

"Големият проблем е, че вече си попаднал в капана, ако мислиш, че ще ти върви повече в живота, ако употребиш малко стимулант. Новите синтетични наркотични вещества имат директни остри въздействия върху централната мозъчна система. Случват се дори психиатрични нарушения. Дрогата влияе на централната система, а това води до неадекватни преценки и реакции, както и неспособност на шофьора да реагира в даден момент. Може да се разбере, ако водачът е взел дрога", каза още той.

"Наблюдението ми е, че голяма част от обществото са хора неуравновесени и нестабилни, а това отключва агресия. Тя може да е породена от най-малкото нещо. Амфетамините водят до пристрастяване. Достъпът до наркотиците е много лесен. Държавните институции от години наред си затварят очите за това. Статистическите извадки показват, че нямаме увеличение на употребяващите наркотични вещества, което звучи нереално", сподели още д-р Канчелов.

Припомняме, че дрогиран шофьор по чудо не взе жертви след зрелищна каскада след тунела за квартал "Люлин" в София. Инцидентът стана в събота вечерта, когато водачът се удря в бетонна конструкция и се преобръща на таван, удряйки 7 автомобила.

Пробата за амфетамини е положителна, а при направената проверка се оказва, че 32-годишният мъж има 40 наказателни постановления и 16 акта от КАТ.