Екипът на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ д-р Юлиян Стамов, който преди дни почина от коронавирусна инфекция, разказа пред bTV защо не е бил с пълния комплект защитна екипировка на адреса, на който се предполага, че се е заразил.

След смъртта на медика, негов близък приятел и лекар - д-р Робърт Михов, който работи в чужбина, обяви, че д-р Стамов е отишъл при заразен пациент, без да е предупреден и без нужната защитна екипировка. Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил, че има тревожни симптоми.

Парамедикът Явор Никифоров и шофьорът на линейката Ивайло Владимиров обаче са с отрицателни PCR тестове. Днес им беше направен още един, чийто резултат се чака.

Двамата мъже казват, че информацията е била за пациент с 5 стента, задух, сърцебиене и температура 36,8 градуса. Тъй като не е имало съмнения за COVID-19, екипът не е бил с пълната защитна екипировка.

Отвсякъде пациентът изглеждаше кардиологичен. Заварихме мъж с очевидно прогресиращо респираторно заболяване, който след снемане на анамнезата ни наведе на мисълта и започнахме да подозираме коронавирус", обясни парамедикът Явор Никифоров.

Пациентът е приет във ВМА, където умира. На 21 юни от лечебното заведение информират Спешна помощ, че мъжът е бил с COVID -19, а оттам организират тестване на екипа в столичното РЗИ - на следващия ден в 8 ч. сутринта.

Няколко часа по-рано обаче д-р Стамов е поискал линейка да го закара до болница - и за тест, и за снимка на белия дроб, твърдят от Спешна помощ.

„Че доктор Стамов не иска линейка, защото е в тежко състояние и не иска хоспитализация, а иска линейка, която да му помогне да стигне до лечебното заведение, където просто да му направят снимка", обясни говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

"Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика", казва в записа д-р Стамов.

Ивайло Владимиров е колегата, на когото д-р Стамов предлага парите да го закара с неговия автомобил до РЗИ.

"Обади ми се сутринта и каза, че са му отказали линейка да му изпратят и дали може да го взема аз, за да не хваща таксита. Предложи ми 20 лева, които отказах, колеги сме все пак. И така и стана - сутринта го взех, закарах го в РЗИ, и после си го върнах вкъщи", обясни шофьорът в Спешна помощ Ивайло Владимиров.

– А той не поиска ли да го закарате в болница да си направи снимка?

– Не, не ми каза нищо такова, оставих си го в тях.

– В какво състояние беше?

– Не беше в добро състояние, трудно дишаше, зачервен беше, температура каза, че имал.

Така спешният екип пристигнал в РЗИ за PCR тест с личен транспорт, с който се и прибрал у дома. Здравният министър назначи проверка по случая.

От Спешна помощ отказаха да предоставят записа от подаването на сигнала за пациента, от който се предполага, че се е заразил д-р Стамов, тъй като тече проверка, а и той съдържа лична информация.