Предполага се, че д-р Юлиян Стамов от Спешна помощ, който почина вчера, се е заразил с Covid-19 пет дни преди да развие първите симптоми. Той е правил изкуствено дишане на пациент, който е бил заразен с коронавируса.

Младият медик от Центъра за спешна медицинска помощ в София е издъхнал буквално часове, след като е бил хоспитализиран. На 26 юли лекарят щял да празнува 50-годишен юбилей.

"Беше млад, добър и вдъхновен колега. Дълги години работи в ЦСМП-София. Отзовавал се е на едни от най-тежките инциденти, които сме имали през годините. Спасил е хиляди животи", коментира пред bTV говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска, която подчерта, че както медиците, така и гражданите не са защитени от заразяване и трябва да се пазят повече.

Тя разказа, че д-р Стамов е бил физически здрав и е спортувал редовно.

Още вчера лекарка от Националната асоциация на Спешната помощ написа във Фейсбук:

"Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката.Повярвайте ми, имах честта да продължавам лечението на негови пациенти. Никога не спорех, не питах, просто слушах и продължавах да лекувам и диагностицирам, както беше започнал той, независимо, че си признаваше, че е хирург и кардиологията не му е слабост. Отдаде на пациентите си и най-скъпото - живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура - КПР на заразен от Covid-19.

Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие.Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но, най- много вируси се отделят при аспирация, интубация , венозни манипулации.Колкото е по- голям поетия вирусен товар, толкова по- тежко протича инфекцията на заразения, особенно ако е изтощен от дежурства ,безсъние и стрес медик. За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат , трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви!!! Поклон, Докторе!".

В началото на май почина и колежката на Стамов в Спешна помощ д-р Нели Пандова.