Това е неочакван ход на заразата с COVID-19, категорично това е пик, коментира в предаването "Лице в лице" доц. Петър Атанасов - началникът на Клиниката по вътрешни болести в "Пирогов".

Можем да сравним числата и виждаме, че нещата се доближават до началото на март и април, когато имаше сериозна заболевамост, отбеляза още той.

При масовия скрининг много от хората могат да се окажат носители на вируса, но това не означава, че непременно ще се разболеят, каза още доц. Петър Атанасов.

Той посочи, че в момента обаче има пик и го свърза най-вече с промяната във времето. "Имаше няколко седмици време без слънце и с повишена влажност, което съвпадна и с разхлабване на мерките - това доведе до този втори пик", отбеляза доц. Атанасов.

По думите му първите пациенти са били с доста тежка проява на болестта.

"Има определени нюанси, които различават коронавирусната пневмония от другите пневмонии, но болестта протича различно съобразно терена - гостоприемника, т.е. болният човек", каза още лекарят.

Според него тестовете не са параметър, по който да се съди категорично при поставянето на диагнозата, тя се оформя комплексно - от клиничната картина, параклинични белези и специфични лабораторни потвърждения, каквито са PCR пробата и бързия тест, серелогичната проба.

Най-добрият познавач на вируса е персоналният имунитет на всеки човек, посочи доц. Петър Атанасов.

"В момента боледува точно онази група българи, които биха изкарали и друга инфекция от този тип. Това са здравите хора, които бяха предпазени, спазваха карантина и голямата част сега преболедуват по-лекичко. Сега по-често пациентите са млади хора. Април и март инфекцията се срещна с рисковите групи", обясни доц. Петър Атанасов.