Към момента всичко каквото знам, го научавам от медиите. Лично до мен нищо не е достигнало. Това обяви пред Dir.bg доц. Атанас Мангъров, след като днес от Софийската районна прокуратура обявиха, че са се самосезирали и е започнала проверка по твърдения на инфекциониста, че "564 души, които са починали след зараза с коронавирус, са починали, защото са ваксинирани".

По същата причина и Управителният съвет на Българския лекарски съюз обяви, че сезира Столичната комисия по професионална етика.

"Просто мога да кажа, че това е много сериозен опит от две различни направления да ми се запуши устата, защото явно някои хора считат, че са носители на сакралното познание, а останалите трябва да са послушни опитни свинчета, които трябва да изпълняват безпрекословно техните нареждания", обясни доц. Мангъров.

Инфекционистът смята, че все още ваксините не са добре проучени за страничните им действия.

"Ваксините са в трета фаза на клинични изпитвания, а разрешението за употребата им е дадено под условие. За да се направи една истинска ваксина, са необходими минимум 10 г.", коментира още д-р Мангъров.

Медикът допълни, че в Eвропейската агенция по лекарствата вече има доклад от 1700 страници със странични действия на ваксините.

"Това, което си мислех, когато говорех в студиото, бе, че имаме хора, които са ваксинирани и са починали. В такъв случай може да си зададем въпроса, че явно ваксините в конкретния случай не са действали, защото има други хора, които имат същите характеристики и същите заболявания, но не са починали. А това може да е една много сериозна нежелана странична реакция. Като цяло липсата на ефект от имунизацията, демек няма ефект от ваксината, също е нежелана реакция. Всяка ваксина се прави, за да не се разболява човек, а тези хора са ваксинирани, но са се разболели и починали. Можеше ли, ако не бяха ваксинирани, да не са починали?", разсъждава още доц. Мангъров.