Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов приветства прекратяването на масовия антиправителствен протест в София. В противен случай, според него, случаите на заразени с коронаворус в тежка за здравната система ситуация щяха да се увеличат допълнително.

"В момента няма никакъв смисъл от пълен локдаун. Според мен най-важно е хората да станат по-разумни. Виждате, че и улиците доста опустяха, намаля и движението. Слава богу, че и тези митинги също намаляха, защото това също щеше да доведе до едно увеличаване на случаите. Аз силно се надявам, че разумът надделя над ексцентризма, ако мога така да кажа", коментира Балтов в тв предаването "Панорама" по БНТ.

Той обясни, че рязкото увеличение на пациентите е настъпило по две причини - неспазването на противоепидемичните мерки, както и това, че все по-малко сме на открито.

"Психически сме подготвени, имаме знанията, натрупани през тези 8 месеца. Ще ставаме все по-консолидирани, за да се справим с вируса", успокои проф. Балтов.

По думите му болница "Пирогов" е успяла за 2 седмици да направи пълна реорганизация на дейността, за да може да поеме тежките случаи.

Лечебното заведение ще открие още 200 легла, с което ще бъдат общо 270 тези за лечение на коронавирус. Има обаче много хора, които сами отиват до болниците и не ползват Спешна помощ. Затова се получава изчакване от линейки.

Проф. Балтов призова за толерантност, увери, че "на всички пациенти ще бъде обърнато нужното внимание" и определи като успешна стъпка обособяването на пространства за предварителен триаж пред големите болници.