Все повече сведения има за това, че коронавирусът е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен. 

Това коментира пред д-р Емануил Найденов, неврохирург от университетската болница "Св. Иван Рилски", част от гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", пред БНР.

По думите му, това, което в момента се лансира, че заразата е обхванала света като епидемия, "всъщност ние не сме изпълнили по никакъв начин критериите за епидемия като брой заболели".

Специалистът е категоричен, че това сега е "една тренировка за това, което може да се случи наистина с някой потенциално опасен инфекциозен агент". "Не дай си Боже след време наистина да има инфекциозен агент, който да обхване в пандемичен аспект с висока смъртност населението, да не се получи ефектът на "лъжливото овчарче", каза д-р Найденов.

Той  категоричен, че е време "тази истерична криза да си отива", а специалистите да успокоят хората.

"Да им се каже, че този вирусен агент и неговите събратя са били с човечеството и в животинския свят като цяло от много, много дълги векове и те няма да си отидат. Просто трябва да се научим да живеем с тях", добави той. Д-р Емануил Найденов уточни, че този вирус е опасен за тези хора, които са в рискови контингенти и при тях има наистина висока смъртност.

"Трябва да се научим които са рисковите контингенти и кои са наистина ефективните мерки за справянето с подобен тип, ако възникне, епидемия, тъй като явно блокирането на държавата не е от тях. Доста от мерките, които се направиха, показаха, че са били с нулев ефект", обясни лекарят.

Докторът обясни, че според данните "смъртността на общия фон заразени (защото за съжаление се спекулира с думата "заболели" - повечето от тези хора изобщо не разбират, че носят тази вирус), кореспондира с тази на стандартна грипна инфекция".

"СЗО и много други авторитети имат вина за това, тъй като всичко се учеше в хода на развитие на нещата. Не може да се изказва човек абсолютно за нещо, в което не е сигурен и не трябва да се изказва. В медицината абсолютна е само глупостта. Всичко друго сме разбрали, че е въпрос на доказателства. Докато тези доказателства не излязат, никой не може да каже нищо със сигурност. За момента цифрите, които все повече се появяват, показват, че нещата по-скоро вървят към една стандартна въздушно-капкова инфекция със съответните рискови контингенти", допълни д-р Емануил Найденов.

Експертът акцентира и върху още един аспект на кризата с коронавируса, който дори е по-тежък - индиректните жервти, тоест тези, които са останали с тежки заболявания, но без лечение. 

"За разлика от големите столични болници, които не са ограничавали своята дейност, в провинцията масово хората са отлагали до животозастрашаващи стадии своята диагностика и лечение", подчерта д-р Найденов.

"Освен вирусните заболявания, има и много други заболявания, от които човек понякога и умира. Това, което ме притеснява като професионалист е, че специалист е, че много други животоспасяващи заболявания - тяхното диагностициране и лечение беше отложено вследствие на всичката тази истерия, която настъпи и това тепърва ще се отрази. Защото жертвите от подобно вирусно заболяване могат да бъдат директни, могат да бъдат и индиректни", каза д-р Найденов.