Тези 10 лева ще се плащат на всички лекари, които осъществяват ваксинация на населението. Не само личните лекари ще осъществяват ваксинацията. Според мен много се спекулира с тези 10 лв.  Това заяви заместник-председател на БЛС и член на Ваксинационния щаб д-р Николай Брънзалов по БНТ по повод предвидените 10 лв. за медици, които поставят COVID ваксината.

Той уточни, че лекарите, които досега са извършили ваксинация, ще получат тези средства. Има практика да са заплаща за поставена ваксина, когато е по национална програма.

На въпрос защо трябва да се заплаща поставянето на ваксините д-р Брънзалов каза, че такава практика съществува и досега за поставянето на ваксините. Той даде пример с поставянето на ваксина за ротавирусната инфекция.

"Логистиката на ваксина на Ковид е доста по-сложна от всички останали. Чувате за фризери на -80 градуса, разпределение, с коли на вътрешните работи се осъществяват съответните експорти, защото е важно", подчерта членът на Ваксинационния щаб.

"Дозите са в едно флоконче 5. Може би най-скоро вече ще станат 6. Аз пред кабинета трябва да имам минимум 6 пациента, за да го отворя, за да не остава доза от него", подчерта той.

Д-р Брънзалов каза, че при ваксината на "Модерна" нещата стоят още по-сложен начин - там в едно флаконче има 10 дози.

"За да се осъществи правилно, рационално ваксинирането на всички желаещи граждани на България ще бъде положен много труд, не само медицински, защото ние трябва да ги издирим тези хора, да им направим съответния график, часове за записване, да бъдат прегледани преди поставянето на ваксините и ако бъдат здрави, чак тогава да им я поставим, преди това трябва да им дадем информирано съгласие", припомни процесът по ваксиниране той.

"Аз не мисля, че е лошо да се убеждава населението в момента да се поставя ваксина, но в никакъв случай няма да вляза в този алгоритъм, че аз ще убеждавам някой да си поставя ваксина срещу една инфекция, която обърка света, за да получа някакви средства", категоричен бе Брънзалов.

По думите му винаги има риск да остане някаква част от флакончето с няколко дози ваксини и ръководителят на съответното лечебно заведение да може да намери на кой да ги постави. Този риск винаги съществува. Ръководителят на лечебното заведение трябва да си изготви някакъв план за собственото действие на лечебното заведение.

Д-р Брънзълов коментира и ситуацията в Сандански, където общински съветници се ваксинираха приоритетно: "Няма как да повярвам, че са се отзовали само 6 общински съветници. Това сваля доверието в система. Не мога да повярвам, че в този голям град няма лекар, сестра или санитар, който да не е искал да се ваксинира."

Процентът на заболелите медици е неколкократно по-висок отколкото на обикновените граждани, припомни д-р Брънзалов. Той съобщи, че са ваксинирани 17 500 медици до този момент. Според него се увеличава интереса към ваксинирането.

По темата със завръщането на учениците в клас той каза: "Нека да видим как вървят нещата. С напредването на ваксинацията на населението нещата трябва да се подобрят.".

Той беше категоричен, че ситуацията се овладява. Спомена, че има и негативна тенденция, а именно хора със симптоми да отказват да се тестват.