Православната църква почита днес Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Той е един от дванайсетте Господски и Богородични празници, известен с имената Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден.

Според библейския разказ на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

Празникът Богоявление има най-древен произход сред празниците на Православната църква. Макар сведенията за него от писмените паметници да са твърде оскъдни, достатъчно ясно свидетелства за него църковният писател Климент Александрийски. Той говори за празнуването на месианството или за божествеността на Исус Христос при кръщението му в река Йордан, отбелязвано от християните на 6 януари. Църквата в Египет е дала и древното име на празника - "Празник на светлината" /на славянски "Просвещение"/. То се е запазило у нас и до днес наред с наименованието "Богоявление".

"Богоявление" произлиза от думата "явяване" /от гръцки "епифания"/, която била заменена с по-уточняващата - "теофания" - "Богоявление". Днес празникът е наричан още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Йордановден се смята за последен от периода на т. нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана. Имениците у нас са над 140 000.

Ритуал по време на пандемия

Празникът тази година е съпътстван от множество ритуали, които на места ще протекат по различен начин заради пандемията. Традиционните литийни шествия са отменени на места. Ритуалът с хвърляне на кръста и традиционното ледено хоро в Калофер обаче се състояха, въпреки призива на кмета това да не се случва.

В град Шипка също не се съобразиха с тях и 20-на души, облечени в български носии, с български знамена и под звуците на тъпани влязоха в ледените води.

Според лекарите, въпреки, че хората са навън, има опасност от разнасяне на коронавируса, тъй като са много наблизо и дишат учестено.

Ще бъде извършен и традиционният Велик Богоявленски водосвет с ритуалното изваждане на кръста от водите на езерото в столичния ж.к. "Дружба" при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от район "Искър".

Кметът на района Ивайло Цеков и районната администрация създават необходимата организация по цялостното протичане на събитието. Проведени са срещи и съгласуване с РЗИ, дирекция "Сигурност" към Столичната община, "Пожарна и аварийна безопасност" към МВР, 8 РУ, дирекция "Здравеопазване" към Столичната община, с водолази от БЧК, както и с представители на Българската православна църква.

Създаден е регламент за записване на всички желаещи да участват в надпреварата за изваждане на кръста. Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие два пъти по-малко кандидати - до 25 човека. Записването ще започне от 10.00 ч. пред сградата на районната администрация на бул. "Кръстю Пастухов" 18. Кандидатите трябва да имат навършени 18 години, да носят документ за самоличност, както на място да попълнят декларация за актуален здравен статус.

Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен при стриктно спазване на всички ограничения за недопускане на струпване на хора на едно място, както и въведените в страната противоепидемични мерки.

Освещаването на бойните знамена в София ще протече под засилени мерки за сигурност. До паметника на Незнайния войн в столицата ще може да се стига през два пункта, а служителите на НСО ще извършват проверки на хората за опасни предмети.