Има опасност да прелеят дигите. Залети са хиляди декари земеделски земи и дворове на къщи. Наводнени са и помпени станции. Кметът на общината Милчо Лалов обмисля евакуация на хората от най-застрашените къщи, съобщи БНТ.

Притесненията на местните жители са, че заради наводнението може питейната вода да бъде замърсена с тежки метали от затворена мина в съседна Сърбия. До момента проби не са вземани, каза Лалов. Но поясни, че има уверението на областния управител, че водата е чиста. Албена Георгиева потвърди пред БНР, че това е така.  И уточни, че представители на Районната здравна инспекция ще вземат проби от водата, за да ги изследват за наличие на тежки метали, от каквото се опасяват местните хора.

В Брегово нивото на водата е с около 3-4 см по-ниско от вчерашното, допълни Георгиева и поясни, че там, където е необходимо, ще се отводнява.

Заради прекъсната дига по река Делейнска на километър от видинското село Иново ситуацията е бедствена, къщите обаче  не са засегнати. До мястото на пробойната не може да се стигне с тежка техника, за да бъде отстранена аварията. Проверява се какъв е рискът и ако се наложи ще бъде изградена временна дига. За тази цел е извършено геодезично заснемане на района, каза заместник-кметът на Видин Цветан Асенов.

"До дигата в момента е невъзможно да се пристъпи под никаква форма, отникъде, с никаква техника, за да се предприемат спешни мерки, за да се възстанови дигата“, уточни той и подчерта, че ако се наложи, в Иново ще бъде направена временна дига, за да се предпазят къщите от наводнение.

През 2010 година Брегово отново бе във воден капан заради преливане на река Тимок. 

Бедственото положение ще е в сила до седмица.