Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с президента Румен Радев заради извънредното положение, въведено срещу коронавируса. В разговора в президентството участва и председателят на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчйски, който вчера предложи да бъдат въведени още по-строги мерки, а министър-председателят го подкрепи.

"В този момент е нужна пълна мобилизация, строгите мерки ще бъдат ефективни, само ако всеки осъзнае своята отговорност. В интерес на всички е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки, те са животоспасяващи. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор. България и светът преминават през тежки изпитания, това налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Това ще подложи на изпитание здравната система и всички социални служби на държавата. Борбата днес е за всеки българин", заяви държавният глава, който подчерта, че и бизнесът ще пострада.

Той добави, че неговият призив днес е: "Единство и солидарност!", но апелира правителството да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите и да преосмисли финансовите си приоритети.

"Трябва всички да сме солидарни с всички, който най-силно ще усетят последиците от кризата. Младите да помагат на старите. Тази криза е възможност да излезем силни като общество и единни като народ, в който поколенията да си подават ръка. Да изразим своето уважение към българските лекари и медицински сестри, върху които ляга основната тежест в тази битка. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване, социална сигурност и спокойствие и това трябва да е неотменен ангажимент на държавата. 30 години българите се спасяват поединично, но смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастните хора, напомня, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност", каза още Радев.

Снимка: Министерски съвет

Той изтъкна, че вярва, че заедно и обединени ще се справим и благодари на всички българи, които доброволно са се включили в борбата с коронавируса.

Премиерът пък заяви:

"Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът, с неговите изводи и заключения за единството. Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме и днес или утре ще го обявим - по 1000 лева на медицинско лице, няма да ги делим на доктори или лаборанти, всички, които са на първа линия и работят с коронавируса, ще получават по 1000 лева  месечно допълнително възнаграждение. Що се отнася до маски и облекла, мобилизирахме от резерва на армията над 70 000, така че ще наваксаме и в тази сфера в следващите дни".

Снимка: БТА

Борисов коментира и предстоящата икономическа криза:

"Не че не съм съгласен с президента, трябва да подпомогнем малкия и среден бизнес, но и внимателно трябва да следим резервите - на първо място трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекарите, армията, полицията, които осигуряват в момента сигурността и здравето. Има увеличение на прага на държавната помощ, така че през социалния фонд всички, които са в болнични или фалират като компании, да могат през него да бъдат защитени. Разбира се, от криза не се излиза богати. Щетите, които се нанасят на икономика и населението са в цял свят. Нито една държава в момента не е предложила конкретна мярка. Причината е, че докторите не могат да кажат за колко време ще се справим. Затова всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да защитим държавата".

Снимка: БТА

"Разбрахме се с президента ежедневно да му предоставяме нашите разчети, да бъдем единни, силни. Да се мобилизираме и да излезем от кризата", каза още премиерът Бойко Борисов и благодари на Румен Радев.

Снимка: БТА

Снимка: БНТ

По време на срещата и брифинга охранителите от НСО бяха с маски.

Снимка: БТА

По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Емил Караниколов ще дадат брифинг днес в 16.00 часа. Пред медиите те ще представят възможните социално-икономически мерки, които предлагат за първия етап на кризата с коронавируса.