За да откраднат такава кола, на апашите не са им нужни скъпи инструменти, а печалбата е около 2000 лева.

По оперативни данни автоморги в страната, където се пласират части, се държат от стари апаши, в чийто криминален актив са стотици кражби на коли.

"Преди, ако от отнетите автомобили 60-70% бяха луксозни, сега над 80% са от нисък и среден клас", съобщи за "Труд" Ангел Бадънков, шеф на сектор "Престъпления, свързани с МПС" в СДВР.

Бандитите са се насочили към старите автомобили, защото защитите им не са толкова сложни, а и има пазар, където бързо могат да ги продадат, обясняват криминалисти.

Най-често те ги търгуват в автоморгите. Веднага след кражбата колата се скрива в гараж. Там тя се разфасова, премахват се всички идентификационни номера от рамата и двигателя. После натоварват частите в бусове и зареждат моргите. По този начин без маркировките полицаите трудно могат да докажат, че частите са от крадени коли.

Криминалисти са засичали и случаи, когато апашите действат по поръчка на автоморгите.
Така през януари т.г. била регистрирана кражба на “Лада”, произведена през 1987 г. и на Audi 80 от 1993 г. Вероятно някой спешно е търсел части от такива автомобили и давал луди пари, смятат полицаи.

Статистиката сочи, че само за един ден миналата седмица в столицата са изчезнали стар Volkswagen, Audi от 2004 г., Audi от 2002 г., Audi 80 от 1989 г. и Mercedes Sprinter от 2002 г.

При 90 процента от случаите автоморгите изкупуват части от крадени коли.
При проверка от полицаи служителите в складовете се оправдават, че си харесали двигателите, вратите и други елементи по обяви в интернет и ги купили, защото били на изгодна цена.
При търсене на обявата обаче се оказва, че тя вече е “изтрита”, а в автоморгите вече са “забравили”телефона на продавача.

Сметка на криминалистите показва, че aко плячкосва по три коли на седмица и от моргите му плащат за всяка по 2000 лева, на месец автокрадец ще си докарва по 24 000 лева.
Автоморгите също имат изгода, защото от частите на едно возило те прибират 4000-5000 лева.

Полицаите, които се борят с автомафията, отчитат напоследък и друга тенденция. В столицата идват “да работят” млади момчета от провинцията, които правят удар, продават плячката на автоморга и си тръгват обратно към дома си. Засечени са такива банди от Елин Пелин, Самоков, Перник, Враца, дори от Варна.

1931 коли плячкосани в София

1931 автомобила са задигнати през миналата година в София. Има спад с 1 процент в сравнение с 2013 г., сочи статистиката. В цялата страна откраднатите коли са били 3627.

От началото на годината в столицата е регистрирано увеличение на посегателствата - около 80 возила повече са изчезнали в сравнение със същия период на миналата година.

От 1 януари досега са били разбити 15 банди за кражби на коли, като членовете на 9 от тях са в ареста, докато чакат делата. Сред тях са известни апаши с прякорите Баничката, Белязания и др.