Апартаменти от контейнери за транспорт като алтернатива на Виетнамските общежития в столицата. Това е новият план за решаване на проблема в "Красна поляна". Договорът за изграждането им вече е сключен, предаде bTV.

След протестите в столичния квартал, общината реши - Виетнамските общежития ще бъдат премахнати до 2020 година. Почти веднага бяха съборени и 3 от опасните сгради. Останките буквално бяха разграбени.

Снимка: bTV

Временно настанените в общежитията бяха преместени в други общински жилища, извън гетото.

По план още 2 блока от общежитията трябва да се съборят до края на 2019, свободни общински жилища обаче няма. Решението - апартаменти от контейнери.

2 млн. и 400 хил. лв. е цената на нестандартната идея.

Снимка: bTV

"Трябва да ги направим за 160 дни. Сградата може да бъде сглобявана, разглобявана и моделирана. Ако падне необходимостта от част от сградата, тя може да се монтира на друго място. Всичко това се изпълнява в цеха. Монтират се, колкото се може повече инсталации, врати, прозорци. Целта е да остане по-малко работа на площадката", посочи арх. Румен Първанов, управител на фирмата изпълнител.

От 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента. "Даваме нов живот на нещо, което при всички случаи ще отиде за скрап. Ние ги взимаме в състояние, в което те могат да бъдат сглобени, геометрията им не е нарушена. Боядисваме ги, грундираме ги. Фактът, че са направени от специална стомана ни дава основание, че те могат да се ползват още 100 години", допълни арх. Първанов.

Предвидено е отоплението да бъде вградено. "Климатиците са податливи на придвижване, затова решихме да е нещо, което не може да се види. Едно специално фолио под подовата настилка", каза още арх. Паскалев.

Общежитията на учениците от 153 гимназия в София са направени по същия модел. Виетнамските общежития трябва да бъдат премахнати - в това са обединени и техните обитатели, и останалите жители в квартала. Контейнери обаче - не са по вкуса на някои.

"Имам си настанителна заповед. Плащам си ток. Всичко, каквото е необходимо и накрая да съм животно в контейнер да живеем. Бих се преместила, защото тука не е за живеене. Отвсякъде вода тече, отвсякъде влага има. Имаме малки деца и ние искаме да живеем, както другите хора", коментира Таня.

Изграждането на новите жилища съвпада с предстоящия местен вот.

"Абсолютно никакъв умисъл няма, че са за изборите. Ние се нуждаем поне от 150-160 жилища, където да настаним тези редовни наши наематели. Първите блокчета ще са в квартал "Факултета". Останалите няма да бъдат в "Красна поляна", заяви Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна".

Очаква се строителството да започне до месец.