Личен чат попадна във фиш за глоба на Центъра за градска мобилност в София - за това алармира във Facebook столичният общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Симеон Ставрев. В публикацията му се посочват и други проблеми, с които по думите му "сегашният съвет на директорите (на ЦГМ) и изпълнителен директор не могат да решат". 

"... не ви разбрах душица ама ако искаш от тука мини имам в нарушение и отиваш нататък вече пробвай се тука гледам че мина един с МПС."

 Това е текстът без редакция, който се вижда във фиша, издаден на 3 януари 2024 г. от Сектор "Контрол по паркиране" на ЦГМ. Според Симеон Ставрев "изглежда като служителят на общинското дружество да си е чатил с някое гадже и леко да се е объркал дали пише в чата, или в системата за налагане на глоби".

"Не разбирам как при това положение шофьорът би си платил задължението. Разбира се, това е нелепо и показва само малка частица от проблемите в ЦГМ", добавя общинският съветник и изброява проблемите, за които говори. 

По думите му ЦГМ договорил двойно по-скъпа поддръжка на таблата по спирките в София.

"Месеци след като прекрати обществена поръчка за 480 хил. лв. заради липса на оферти, общинското дружество пусна нова за 1 млн. лв. В последните две години в търговете за тази дейност се явява само един кандидат. Как ръководството на общинското дружество защитава обществения интерес, след като прави заданията на обществените поръчки така, че за тях практически няма конкуренция?"

Ставрев публикува и линкове към старата и новата обществени поръчки, потвърждаващи посочените от него параметри. 

До момента реакция от страна на Центъра за градска мобилност по казуса няма. 

Според Mediapool Центърът за градска мобилност е напът да подпише договор по спорната поръчка за дигитализиране на паркирането в София за почти 5.7 млн. лева без ДДС. За изпълнител вече е избран единственият кандидат - консорциума "Смарт паркинг солюшън", в който влизат фирмите "Уест Ауто Диджитъл" и "Юпасс" АД. Към момента няма информация да е подписан договор, което е и последната стъпка по търга.

На 19 декември комисията по обществената поръчка е излязла с решение да се подпише договор с консорциума, след като процедурата веднъж беше прекратена заради липсата на конкуренция. Спирането на процедурата стана по нареждане на бившия председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ.

Единственият участник обаче подаде жалба пред Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе, че поръчката е спряна неправомерно и трябва да бъде довършена. Въпреки че решението можеше да се обжалва пред Върховния административен съд, от ЦГМ са възобновили процедурата, става ясно от протокола от заседанието на комисията по търга.