"Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт". Това заяви пред БНР адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право.

"Общите административни актове, които целят да наложат мерки в обществото, подлежат на обнародване в Държавен вестник и това е начинът и механизмът, по който държавата е сметнала, че всеки един от нас е достатъчно добре информиран, за която и да е промяна в обществено правната сфера, която засяга нашите права", изтъкна юристът.

Адвокат Петрова уточни, че гражданите се считат за уведомени по подобни мерки, ако те са обнародвани в Държавен вестник.

"Едно е да се каже нещо в медийното пространство, да се напише на сайта на здравното министерство или да се прочете в интернет. На сайта на Министерство на здравеопазването все още няма качена заповед в тази посока, но дори да има заповед в конкретика, трябва да обърна внимание, че с подобна заповед няма как да се наложи такава мярка - цялото общество да носи маски на открито - това не може да стане с едностранна заповед от страна на министъра на здравеопазването", категорична е Мария Петрова.

Според нея задължителното носене на маски трябва да се опише в друг административен акт, а не в заповед на здравния министър, съобразно Закона за нормативните актове.

"Освен това трябва да се има предвид, че сега не сме в ситуация на извънредно положение, а сме в извънредна епидемиологична обстановка, която по силата на Закона за здравето не дава възможност едностранно на министъра на здравеопазването да прави мерки от такъв мащаб", допълни специалистът по медицинско право.

Мария Петрова отбеляза още, че никъде не е разписано как ще се процедира с хората, които по медицински и здравословни причини не могат да носят маски, както и за кои хора е задължително да носят маски.

"С оглед интереса и здравето на децата не е най-добре те да носят маски, това се коментира и от Педиатричната асоциация.

Тя призова здравните власти да излязат със становище относно децата, които са защитена група по смисъла на Конституцията и към тях трябва да се подхожда с по-висока доза внимание.

По думите на Петрова властите не успяват да убедят хората да носят маски, защото е разрушено доверието и защото поведението на властта не кореспондира с мерките, които налага.

"Очаквам с нетърпение да видя как Министерството на здравеопазването ще опази общественото здраве с маските на открито, в какъв акт ще го обективира и как ще гарантира правата на нас пълнолетните така и на всички деца", категорична е Мария Петрова.