Една от най-емблематичните новинарски емисии "По света и у нас" навърши 60 години от създаването си. По този хубав повод продължаваме да ви представяме лицата, които днес стоят зад предаването.

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра.

Марина Матева: Нюзрумът в БНТ е вторият ми дом

Водещата на "По света и у нас" признава, че със семейството ѝ използват всяка свободна възможност да пътуват извън София.

Марина Матева завършва българска филология и журналистика в Софийски университет "Климент Охридски. Влюбва се в професията си още като студентка, докато е на стаж в новините на БНТ, тогава още разделени на Канал 1 и Ефир 2. От 2006 г. е част от екипа на новините на БНТ. Вече няколко години води централна емисия новини, заедно с Даниел Михайлов. Определя телевизията като вторият си дом, в който посреща делници и празници.

Марина е от хората, за които няма невъзможни неща - без значение дали става дума за професията ѝ или в личния ѝ живот. Стратегията йѝ да се справя е като запази самообладание, а умението ѝ да мисли бързо и да е адекватна ѝ помага не само в ефир.

Като майка на две деца - момченце и момиченце, Марина успява да жонглира с работата и семейството. За нея най-ценните моменти са именно с любимите хора:

"Когато сме четиримата - е най-хубаво", казва водещата. "Пътуваме много. Свободното ни време винаги е свързано с пътуване извън София. И спортуваме много. През зимата сме всеки уикенд на Боровец, имаме каравана там, защото всички сме запалени скиори. През лятото сме на морето, децата тренират ветроходство цяло лято, а аз покрай тях също се запалих по този спорт. В края на лятото, в началото на септември си имаме една седмица само ние четиримата, в която обикаляме с лодка по гръцките острови. А през зимата една седмица на ски в Австрия или Италия, която тази година за съжаление пропадна заради кризата с Covid-19."

Съпругът ѝ често я закача, че животът за нея е на 6-а скорост и Марина е напълно съгласна.

"И колегите ми знаят, че не чакам нито минута - в момента, в който свърши емисията, колата с натоварения багаж е на ъгъла и ме чака да тръгвам веднага - така е и зимата, и лятото - за Боровец, за морето или за други прекрасни кътчета в България или в чужбина. Същото е и с връщането - никога не се връщам предишния ден, винаги в последния момент, сутринта преди работа - от морето, с пясъка по краката и сол в косата, директно в нюзрума."

Когато е на работа обаче, Марина е концентрирана и прецизна.

"Около 14:00 часа започваме да пишем реда за емисията в 20:00 часа, да планираме кои теми ще бъдат представени в студиото, кои с преки включвания - на живо от нашите репортери. Оттам нататък работим по емисията до последната минута преди ефир."

Марина Матева

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Даниел Михайлов: БНТ ме избра!

Водещият на централната емисия на БНТ "По света и у нас" признава, че никога не си е представял, че ще работи нещо различно от журналист. Посвещава свободното си време на писане и доброволчество.

Дълги години работи в радио като водещ и програмен директор. През 2014 г. се присъединява към сутрешния блок на БНТ "Денят започва", а от 2016 г. е в екипа на "По света и у нас" като водещ на централната емисия новини заедно с Марина Матева. "За мен БНТ е институция. БНТ е гаранция за достоверна информация. БНТ е архив. БНТ е място, което държи на високите стандарти в професията", споделя той.

Даниел Михайлов

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Роден е в Стара Загора. Става журналист много млад и никога не си е представял, че ще работи нещо друго. Харесва професията, а едно от нещата, които най-много обича, е срещата с вдъхновяващи хора, без значение от сферата им на занимание или темата на разговора.

Когато преди четири години Даниел е поканен да стане част от екипа на "По света и у нас", той обмисля предложението сериозно, но взима решение бързо. Към днешна дата казва:

"БНТ ме избра. Никога не съм си представял, че ще попадна в този екип. Още по-малко пък като лице на централните новини. И въпреки немалкия ми опит преди това, признавам, БНТ ме научи на много. Научи ме на това внимателно да отсявам и проверявам всяка информация, научи ме на екипна работа и на това, че добрият продукт се прави от сработен екип, в който можеш да се довериш на хората до себе си." Даниел определя новините като история, защото "днешната новина утре се превръща в събитие, което малко или много променя живота, политиката, икономиката на страната ни, че даже и на света."

Не обича да говори за себе си, защото е убеден, че не водещият на новините не е главният герой в тях. Зарежда се докато пътува, а когато не е на работа посвещава време на добротворчество. Преди години, с колеги и приятели, участва в създаването на кампанията "Приказка без край... Чудото си ти", с която успяват да съберат средства за Детската онкохематология в София.