8000 маски били осигурили на нас, личните лекари. Колегите пишат, че им се късат ластиците, разпадат се. Това сигурно са маски на моите години. 40 процента от моите колеги са над 60 години. Това е най-рисковата група и като пациенти, отделно е характерът на работата. Над 50 години са 90 процента от колегите. И на този фон никой нищо не прави, за да подсигури тези хора. Това каза пред "Труд" председателят на националното сдружение на общопрактикуващите лекари и член на медицинския съвет към МС д-р Любомир Киров.

"Трябват ни защитни маски, шлем и ръкавици, а тях ги няма", допълни той.

"Маските към момента трябва да се носят, когато хората са в затворени пространства, говорим за обществени места като учреждения, магазини, лечебни заведения - там, където има повече хора на едно място, защото възможността волно или неволно да попаднат в забранената близост от под 2 метра разстояние, е много вероятна. В такива случаи това е изключително важно и удобно, но е разпоредено в предишна заповед и се спазва", каза той.

По думите му вирусът не лети във въздуха. "Той се предава от човек на човек и ако пипате най-различни повърхности. Затова трябва човек да внимава - да не си пипа носа, устата, очите и да измие хубаво ръцете, да ги дезинфекцира, когато се прибере от улицата", припомни д-р Киров.

"Мерките за ограничаване са почти изчерпани, така че има други неща, на които да се обърне внимание и да се правят. Искаме да се носят маски, а ги няма, това да подчертаем. Всичко това въздейства на мотивацията на хората да спазват определени правила. Когато станат прекалено много, някои от тях очевидно нелогични и безсмислени, тогава и вярата в тези мерки започва да се разколебава. Така се случи и с тази заповед, защото не са попитали никого", допълни д-р Киров.