Това стана ясно от изказване на доц. Георги Лозанов, ръководител на работната група, която пише новия медиен закон, цитиран от в. "Стандарт". Той участва в дискусия за избора на генерален директор на БНТ, организирана от Съвета за електронни медии (СЕМ), на който е председател.

Идеята за "тв данък" е от няколко години. Тя предвижда парите да бъдат заделяни в специален фонд, който да подпомага държавата при финансирането на националните телевизия и радио. Таксата ще бъде плащана от всяко домакинство без значение дали няма у дома си телевизор или има няколко.

"5 лв. месечно ми се вижда разумна сума. Освен това от нея ще бъдат освободени най-уязвимите социално - домове за възрастни хора, сиропиталища", поясни още доц. Лозанов. Умува се и около различни варианти как да бъдат събирани таксите. Един от тях е сумата за тв и радио да се плаща заедно с местните данъци и такси. По същество обаче това не е данък, коментира Лозанов и допълни, че точната схема ще бъде предложена от финансистите в работната група за новия закон.
 
Повечето дошли на дискусията журналисти от двете национални медии подкрепиха идеята. Според тях създаването на фонда е един от начините да се закрепи финансовото положение на обществените медии. То е особено тежко в телевизията, където по данни на ръководството дълговете към БТК са над 8 милиона лева.

По време на дискусията журналистът от Канал 3 Сашо Диков попита генералния директор на БНТ Уляна Пръмова как се харчени парите на телевизията. В отговор тя беше категорична, че вече е поканила представители на Сметната палата за извънреден одит на "Сан Стефано" 29. "Едно издание на предаването на Димитър Цонев "В неделя с . . ." струва 20 000 лева, един футболен мач от световните квалификации - 220 000 лева, а излъчването на нов филм от час и 40 минути струва около 12 000 лева", обясни  Пръмова, цитирана от БТА.

Медийната шефка коментира междувременно, че тя и целият управителен съвет на БНТ ще хвърлят оставки веднага след избора на новия шеф.

До края на годината БНТ и БНР могат да осъмнат под обща шапка. Поне в такава посока ще е философията на изцяло новия медиен закон, който започва да се пише, съобщи в. "24 часа". Работната група, оторизирана от правителството да пише текстовете, се събира за първи път. Неин шеф е Лозанов. 

Нагласата на повечето му членове е БНТ и БНР да се обединят като мениджмънт, но да се запази редакционната им самостоятелност и юридическа автономност. Всяка от двете медии ще се управлява от изпълнителен директор, който ще се назначава от управителното тяло на холдинга. А босът на цялата структура ще се избира от парламента с квалифицирано мнозинство, ще настоява акад. Хачо Бояджиев.

Очаква се СЕМ да обяви на 17 юли кой ще управлява телевизията през следващите 3 години. До 1 юли всички мераклии за директорския пост на "Сан Стефано" трябва да подадат документи за конкурса. Сред най-спряганите имена за наследник на Пръмова са новинарката Вяра Анкова, както и на двама от ексшефовете на медията - Кирил Гоцев и Радомир Чолаков.