Те дори понижават стойностите му. Уместно предупреждение, като се има предвид, че по Великден мнозина изяждат за кратко време повече яйца, отколкото обичайно.
А яйцата принципно се смятат за холестеринови бомби.

Което е напълно несправедливо, твърди експертът по храненето Свен-Давид Мюлер от портала Имедо, тъй като яйцата са важни доставчици на хранителни вещества и почти не оказват влияние на нивото на холестерола. Точно обратното: яйцата могат дори да намалят това равнище, а и допринасят за оптималния начин на хранене.

Ежедневното яйце за закуска е здравословно и не е опасно, подчертава Мюлер. Нивото на холестерола може да се повиши при положение, че се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини. А мазнината се състои от три вида мастни киселини: наситени, прости ненаситени и полиненаситени. Отговорността за нарастването на холестерола в кръвта носят най-вече наситените мастни киселини. Затова Германското дружество по хранене препоръчва да се намали приемането на този вид мастни киселини, като същевременно се увеличи количеството на ненаситените.
Делът на мазнините в яйцето се състои от 28 процента наситени, 42 процента прости ненаситени и 14 процента полиненаситени мастни киселини. Т.е. яйцето отговаря на препоръките на дружеството по хранене в контекста на разпределението на мастните киселини.
Лецитинът от жълтъка дори намалява равнището на холестерола, както се потвърждава от различни проучвания.

Но яйцето има и други плюсове: то съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Човешкият организъм ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса. Освен това в яйцата, наред с разтварящите мазнините витамини като Б12, се съдържат фолиеви киселини и ценни минерални вещества като желязото и цинка. Благодарение на богатството на съдържащите се в тях вещества яйцата са много ценен хранителен продукт.
Пък и са просто вкусни и са неизменна част от великденския празник.