По думите й, случаите на насилие са се увеличили в резултат на кризата, предаде Дарик радио.

До час след постъпване на сигнал за насилие или деца в риск трябва да има ответна реакция - това предвижда подписаното споразумение между 7 министерства, Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Националното сдружение на общините, към което ще се присъедини и главна прокуратура. Чрез споразумението, по думите на председателя на ДАЗД Надя Шабани, ще може да се реагира по-бързо в случай на сигнал, а полицаите и лекарите ще бъдат задължени да уведомяват социалните работници, когато има съмнение за насилие над дете.

По конкретните случаи ще работят групи от психолози и социални работници.
Осигурено е 24-часово дежурство на социалните работници, уточни зам.- министър Валентина Симеонова. Тя уточни, че вече по всяко време при нужда ще може да бъде намерен социален работник. Те ще дават и съботно-неделни дежурства.

Днес бяха представени и националните посланици в България на "Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване", предаде БТА. Това са председателят на "Център за независим живот" Капка Панайотова, Владимир Ампов- Графа, вокалистът на групата D2 Деян Каменов,10-годишният ученик Джем Рашид - победител в конкурса за есе на тема "Живот без дискриминация", и 17-годишният Иво Атанасов със синдром на Асперг. Те ще бъдат "лицето" на кампанията.

Посланиците ще подкрепят целите на Европейската година като представят ключовите послания чрез своите думи и действия. Целта на Иво е да запознае другите си връстници с неговия проблем, а именно как невидимите деца могат да станат видими, чрез инициатива от тяхна страна, добави той. Графа ще работи за информирането на обществото за всички деца в риск. Деян ще бъде лицето, което ще информира хората, които се нуждаят от помощ, как да намерят помощ от държавата. Активността на всички хора и на държавата е от значение, добави Капка Панайотова.

Междувременно от Столичната община отчетоха, че за 11 дни откакто е стартирала мобилната работа на терен за деца на улицата и техните семейства в София, са открити общо 73-ма просещи, като 31 от тях са деца.