Натъкнахме се на случай "Батко и братко" в съобщенията, каза  транспортният министър Александър Цветков, предаде БГНЕС, цитирайки в. "Труд". Според него с поръчките за милиони се уредили фирми, близки до брата на бившия шеф на проекта за изграждане на телеком за държавната администрация Петър Илиев. Одитът е даден на прокуратурата.

Атаката срещу мен е заради едни 50 млн. лева годишно, които спестявах на държавата. Сега искат да ги дадат на "Виваком", казал пред "Труд" Петър Илиев. 

“Натъкнахме се на поредните безобразия. Чрез фирма със свързани лица високопоставен чиновник е раздал поръчки на огромна стойност по различни договори. Става дума за класически пример за свързани лица и компрометирани обществени поръчки”, заяви министърът. Според Цветков в основата на схемата стои бившият шеф на главна дирекция “Електронни съобщителни мрежи” Петър Илиев, който доскоро отговаряше за изграждането на телекомуникациите на държавната администрация и секретните обекти, свързани с националната сигурност.

Мегапроектът, в който бяха похарчени милиони левове, стана известен като БТК-2. Скандалните договори били сключвани с фирми на съдружници на брата на Петър Илиев - Иван. Всички контракти са свързани с националната сигурност и по тази причина се смятат за класифицирана информация.