Това каза д-р Валентин Кънев, началник на Клинично отделение на Първа  травматология на болницата, където се възстановяват пострадалите от инцидента във вторник в "Майчин дом", при който пострадаха 9 бременни жени и други хора.
Няма проблеми с операциите, които претърпяха жените, няма проблеми и със състоянието на бебетата, които износват. Те ще бъдат изписани най-вероятно в началото на другата седмица, заяви д-р Кънев, цитиран в съобщение на болницата.

Междувременно се очаква днес от Военно-медицинска академия да бъде изписана най-леко пострадалата при инцидента с асансьора 31-годишна бременна жена, предаде БНТ. Тя е само с контузии на двете колена и глезенната става. Съпругът й - 48-годишен холандски гражданин, който е с фрактура на ляво бедро, ще продължи лечението си.

Всички разноски на пострадалите при инцидента с асансьора в "Майчин дом" и настанени във ВМА ще бъдат поети от Министерството на отбраната. Това каза началникът на ВМА ген. Стоян Тонев. Министърът на отбраната Аню Ангелов е разговарял с началника на ВМА и го е уведомил за разговора си с премиера, чиято е идеята за това решение.

Вчера друга от пострадалите бременни жени роди преждевременно със секцио във ВМА. Раждането било предизвикано, поради увита пъпна връв и риск от задушаване на плода.
Останалите две бременни с фрактури на крайниците са били оперирани и са под непрекъснато наблюдение. Няма опасност за живота на бебетата им.

80% от асансьорите в България не отговарят на европейските изисквания. Това заяви вчера Ваньо Бояджиев, шеф на регионалния отдел на държавния технически надзор за София, София-област и Перник, цитиран от вестник "24 часа".
Той обаче допълни, че това не означава, че те трябва да бъдат спрени. Евроизискванията влезли в сила у нас от 2003 г. и се отнасяли за новите асансьори, а за старите се гледат изискванията към годината на производство.

Модернизацията на един асансьор струва между 15 000 и 20 000 лв., казват експерти. Австрия, Германия и Унгария също оставили старите асансьори в сградите. Голяма част от съоръженията нямат устройства за контрол на товара. Според производители едно такова струвало 400 лв.

По думите на управителя на фирмата, поддържаща асансьорите в "Майчин дом" - Красимир Паунов, виновни за пропадането с асансьора с 12 души в него, са самите хора, които са го претоварили. Той е бил предназначен за 6 души, но е бил голям, за да могат да се вкарват носилки.
Асансьорът по принцип е изправен, минал е на технически преглед и се наблюдава непрекъснато, заяви по БНТ Паунов, цитиран от БЛИЦ. Той каза, че миналото лято е правен преглед на асансьора и по наредбите и предписанията всичко е спазено. Според него абсолютно всички асансьори могат да пропаднат по много причини, но специално случаят в „Майчин дом” е резултат от тотално претоварване.

Това е болничен асансьор и пише, че е за шест лица. Хората не подозират, че може да се случи и влизат без да се съобразяват колко човека могат да се качат в един асансьор. Това е проблем и във всички жилищни сгради, в които живеем, над 10 етажа, каза още Красимир Паунов.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причинена по небрежност средна или лека телесна повреда. Назначена е техническа експертиза на съоръжението, която ще даде точен отговор за пропадането му.