Манастирът показва целия блясък на Второто българско царство, обясни още археологът. В района на храма са разкрити над 100 погребения на боляри и на богати търновци от 14 - 18 век. Над 100 са скъпоценните предмети със злато и сребро, открити в тези погребения. Археологът представи последните находки от Перперикон в резултат на приключилите петмесечни разкопки там. Ето какви са те: „Едното от тях е сребърна графа. Това е украсена сребърна тока, която обаче има по-представителен характер като рамково отличие. Датира се най-общо в периода 4-5 век. Вероятно е свързана с някакви варварски влияния, тогава във Византийската империя, може би дори и влиянията на готите. Много интересен паметник, който тепърва ще се изучава", обяси проф. Овчаров.
„Другото, което показах, е бронзовият кръст енколпион, реликварий, в който бяха открити частици от кости. Всъщност този кръст ще бъде предаден на отец Боян Сараев в църквата „Успение Богородично". Разбира се, никой не може да каже дали това са реално части от светия кръст или само се вярва за това нещо, включително за кръста, който вчера беше толкова тържествено пренесен. Това са реликви на християнството, които трябва да имаме предвид. Случаят за този нов паметник, за който аз говоря, става въпрос за мощи от светец. Ние никога няма да разберем името на този светец, това е ясно. На този кръст, който се датира най-общо в 10-11 век, от едната страна е изобразен Христос, на другата - Богородица, и двамата в молитвени пози, ни показва за пореден път значението на Перперикон, на епископията Перперикон през Средновековието като център на християнството", допълни дой. „Донесъл съм и още една находка. Аз не я показах, защото тя не е толкова ефектна. Това е пак една част от тока, която е във формата на свастика, на пречупен кръст", завърши археологът.
Повече от 40 000 лв. от продажбите на билети за посещение на Перперикон са били събрани през август, каза още Николай Овчаров.
За миналата година посетителите там са били около 200 000. Чуждите посетители на Перперикон са около 10%.