От днес полицейските инспектори ще посещават жителите на Ямбол и областта и ще им подаряват календари, в които са описани всички досега използвани схеми на измами по телефона, съобщи Дарик радио.
Календарът се сгъва лесно под формата на пирамида, за да може да се постави на видно място в домовете. Отпечатани са 3000 броя, като идеята е почти всяко семейство, особено самотно живеещите и възрастни хора, по този начин да бъдат предупредени, че могат да станат жертва на телефонна измама.
На лицето на календара, освен месеците от годината, са изписани и пет основни съвета на ямболските полицаи като например: "Не се доверявайте на телефонни обаждания, колкото и логично и убедително да ви звучат!", "В никакъв случай не приемайте плащания чрез трети лица или в други градове - подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдете измамени!", "При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 166 или 112!".
На гърба са описани осем схеми на телефонни измами - "убит при катастрофа", "болен от свински грип", "печалби от големите търговски вериги", "колети от чужбина", "зареждане на ваучери" и други.
Средствата за отпечатването на първия по рода си календар срещу измамите са осигурени по спечелен проект от ОД на МВР - Ямбол "Мобилен обучител център" в рамките на стратегията "Полицията в близост до обществото".

Вижте календара