Георги е с много рядката кръвна група A1B+.
“Шансът да ми бъде намерен донор със същата група е като да пуснеш тото и веднага да уцелиш джакпота”, казва младият мъж. По спешност обаче в сряда лекари от русенската болница подали сигнал в Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), че млад моторист е изпаднал в мозъчна смърт. И въпреки огромната си мъка майката дала съгласието си органите на детето й да бъдат ползвани за трансплантация. Черният дроб е присаден на мъж от Силистра, двата бъбрека са трансплантирани на друг нуждаещ се.
Директорът на ИАТ проф. Христо Куманов твърди, че в списъка на чакащите за сърдечна трансплантация, записани в университетската болница “Св. Екатерина”, не е имало болен с кръвна група A1B+. Затова сърцето не е присадено. А само “Св. Екатерина” имала право да извършва сърдечни присаждания.
На въпрос, ако в друга болница, както и в “Лозенец”, е имало чакащи пациенти за ново сърце с тази кръвна група, защо не са потърсени, проф. Куманов отговори: “Това здравно заведение не е оторизирано да извършва сърдечни трансплантации.” Така било отбелязано със заповед на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.
Директорът на “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев също заяви, че само в управляваната от него болница може да се правят сърдечни присаждания.
От “Лозенец” обаче контрираха, че с решение на Министерския съвет от 2 август 2005 г. им се разрешава да извършват всякакви “трансплантации на органи, тъкани и клетки”. Кабинетът е записал това в правилника на болницата. И с един акт на министър не можело да се спрат животоспасяващи операции.
Резултатът от надцакването с документи е, че младият мъж от Благоевград изпусна шанс да се върне към нормален живот.
“Както много други неща от последните 20 години у нас всичко става прикрито, не мога да си обясня как в агенцията не разбраха, че от 2007 г. чакам операция? Записан съм и в листата на “Св. Екатерина”, казва Георги. Според него е така, защото не се търси отговорност и няма наказания. "Искам да се обърна към новия премиер Бойко Борисов - нека сложи ред в трансплантациите и да ревизира кой какво прави! Не може един човешки живот да не струва нищо. И да се оказва помощ само ако от нея ще се изкарат пари!”, добавя болният мъж.
“Така се случва, когато в България правиш нещо добре, но организираната воинстваща посредственост ти пречи да работиш”, коментира и шефът на болница "Лозенец" доц. Любомир Спасов, който лично е поставил изкуственото сърце на Георги.