Нападенията показаха, че ЕТА подновява кампанията си от бомбени атаки и че вероятно има намерение да напада туристически обекти, отбелязват ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.
Трите бомби избухнаха след предупреждение, направено от името на ЕТА около 13 часа днес. В него се казваше, че 3 бомбени взрива ще има в Палма де Майорка в интервала 14-18 часа местно време. Обаждането било отправено до диспечерския център на таксиметрова компания в автономния испански район Страна на баските.
Първата бомба избухна в бара и италианския ресторант "Ла Риголета", в предградие на Палма де Майорка, водещо от центъра на града за летището. Бомбата била в плажна чанта в дамската тоалетна на заведението. Нанесени бяха щети на кухнята на комплекса, намиращ се срещу Кан Тере Антони в Палма де Майорка.
Втората бомба била открита навреме и взривена при контролиран взрив от полицията в ресторанта "Енко", намиращ се само на 500 метра от мястото на първия взрив. Заради намерена съмнителна раница в бар "Ница" на площад "Еспаня" в града полицията опразни заведението.
Третата бомба обаче не беше там, а в подземен търговски център на няколко нива под централния площад на Палма де Майорка - Пласа Майор. Полицията отцепи района, където днес няма голямо движение, тъй като е неделя. Под търговския център има и паркинг на няколко етажа.
Серията от нападения станаха в същия ден, в който ЕТА пое отговорност за поредица от бомбени нападения, извършени през юни и юли в Испания, при които загинаха общо трима души, а десетки бяха ранени. В изявление на ETA, публикувано в баския вестник "Гара" се казва, че на 19 юни в град Аригориага бойци на ЕТА са взривили кола и е загинал полицейският инспектор Едуардо Пуйес. Според екстремистите той е бил убит заради прекалено активните си действия срещу ЕТА. Сепаратистите признават също, че тяхно дело е взривяването на кола на остров Майорка, станало на 30 юли, при което загинаха двама служители на Цивилната гвардия (жандармерията). ЕТА поема отговорност и за взрива пред казармите на Цивилната гвардия в северния испански град Бургос на 29 юли, при който бяха ранени около 60 души.