Това съобщи Диана Маркова, говорител на Окръжна прокуратура, цитирана от БТА. В събота е извършена специализирана полицейска операция, съвместно с прокуратурата, в жилището на Тотевска. Събрани са доказателства, че тя се занимава с лечителска дейност без да има това право. От дома й са иззети вещи, които доказват, че приема пациенти с обещание да ги лекува.
Повод за разследването е жалба от 38-годишна жена от Враца, която има гинекологично заболяване. Тотевска е поискала за лечението й 100 000 лева за 60 сеанса. Жената от Враца има миомен възел зад матката, който не може да се оперира тъй като тя не е раждала. Тя започва да ходи по лекари и при един от прегледите се оказва, че въпросният възел е започнал да расте. В страха си тя се обръща за помощ към Тотевска, която според нейните думи лекувала чрез баба Ванга. Преглед с четириизмерен видеозон показва, че вместо да се смалява, миомния възел всъщност даже е пораснал с 2 - 3 милиметра, въпреки сеансите.
До момента на задържането Тотевска е взела 60 000 лева, като състоянието на пациентката се е влошило. На практика мнимата лечителка е въвела в заблуждение пациентката, което е влошило здравословното й състояние и представлява особено тежък случай на измама", поясни Маркова. Разследваната жена има присъда от Районен съд в Плевен - две години и шест месеца условно с четиригодишен изпитателен срок, за друг случай в нейната практика с трима души. При доказване на вината й при образуваното ново досъдебно производство срещу нея, наказанието, предвидено в закона, е затвор от три до десет години и конфискуване на половината от имуществото й. Тотевска твърди при разпитите, че се е занимавала само с гадателска дейност, а не с лечение.
Прокуратурата отправи апел към граждани, които са получили от нея така наречените "медицински услуги", да дадат сведения за това. Тотевска е подложена на медицински прегледи във връзка с нейни оплаквания в ареста за здравословното й състояние, уточни говорителят на Окръжната прокуратура.