Това каза пред "Хоризонт" Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство с Виетнам.

Много малко от българите четат за Виетнам и тяхната представа е преди всичко от това, което бяха във филмите за войната - за един изостанал и гладен народ, който в момента дели първо и второ място в света заедно с Тайланд по производство на ориз. В момента в Ханой има 40-60-етажни жилищни сгради, магистралите им нощем светят като Цариградско шосе. Освен това в държавата има 39 милиона мотоциклета при население от 94 милиона, разказа още Симеон Димчев.

В страната се сглобяват по лиценз 11 марки автомобили, сред които японските "Тойота", "Хонда", "Мазда", "Нисан". Заводът в град Хошимин е единственият в света извън Германия, в който се сглобява по лиценз "Мерцедес" S класа. Заложени са за следващите 30 години изграждането на 15 атомни централи.

Във Виетнам има приватизация, но при тази приватизация държавата винаги държи 51% от собствеността, каза още Симеон Димчев:

"Това позволява тя да контролира приходите и да ги насочва в области, които са потребни на обществото – здравеопазване, образование и инфраструктура. Най-важното е, че в тази държава правителство и парламент имат един огромен хоризонт, с който работят за развитието на страната до 2030 г., а за някои по-важни въпроси – и до 2050 г."

Виетнам, заедно с още 11 страни, е подписал договор за "Транс-тихоокеанското икономическо споразумение". Основен акцент в това споразумение е, че в тази част на света ще се развива държавно направляван и контролиран капитализъм. Така както е сега в скандинавските страни и в други държави в Европа. Само за първите осем месеца на 2016 година сумата на преките чуждестранни инвестиции в страната възлиза на 14,3 милиарда щатски долара, коментира Димчев.

Освен това през 2003 година Виетнам е обявен за най-сигурната туристическа дестинация и такава продължава да е и досега.

Преди два месеца авторитетното списание "Форбс" пък класира на четвърто място виетнамската нация по показател "щастие".